Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Napokon belül megnevezik Petrétei utódját

Cikk:

A kormányfő a hónap végéig bejelenti, ki lesz az igazságügyi és rendészeti miniszter. Az új tárcavezető folytatja a rendőrséget érintő törvénymódosítások kidolgozását. A kormány ülése után elhangzott az is: már mintegy 20 ezer termelő jelezte, hogy fagykárt szenvedett.

Az új rendészeti és igazságügyi miniszter tesz majd javaslatot az országos és a budapesti rendőrfőkapitány személyére - mondta Gál J. Zoltán, a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) államtitkára a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón.

A miniszterelnök kabinetfőnöke nem említett nevet az új miniszter személye kapcsán, csak annyit mondott, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a hónap végéig bejelenti, ki lesz az igazságügyi és rendészeti tárca új vezetője.

Kérdésre válaszolva a MeH államtitkára elmondta: a Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter által kezdeményezett, a rendőrséget érintő törvénymódosítások kidolgozása a tárcánál elkezdődött, de az új miniszter is áttekinti, és folytatja ezt a munkát.

Arra a kérdésre, leváltják-e az autópálya-rendőrség vezetőjét a testületnél történtek miatt, Gál J. Zoltán azt mondta: a rendőrségnek új országos rendőrfőkapitánya lesz, az ő joga és lehetősége, hogy a szóban forgó kérdésben intézkedjen.

Húszezer termelő jelzett kárt eddig

Eddig mintegy 20 ezer termelő jelezte, hogy kárt szenvedett az április végi, május eleji fagyok miatt - közölte Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter. A kár mértékét egyelőre nem lehet pontosan megállapítani, ám a szakértők 40 milliárd forint körüli összegre teszik a termelőket ért kárt.

Gráf József

Gráf József kitért arra, hogy a kormány többféle módon igyekszik enyhíteni a termelők veszteségeit. Az Országgyűlés hétfői törvénymódosítása nyomán lehetővé válik a Nemzeti Kárenyhítési Rendszerhez való újbóli csatlakozás azoknak a gazdáknak, akik eddig ezt nem tették meg. A gazdálkodók a kárenyhítési alaphoz július 15-ig csatlakozhatnak, emellett a kormány a kárenyhítési alapba ötmilliárd forintot kíván betenni annak érdekében, hogy a kárt szenvedett termelők kárainak enyhítésében segítsen.

A kárenyhítési rendszerbe korábban a gazdáknak mindössze 6 százaléka lépett be, ami mintegy 3600 termelőt jelentett. Ők összesen 300 millió forintot fizettek be a kárenyhítési alapba. A kormány az idei költségvetésben 500 millió forintot különített el erre a célra.

Tárgyalnak a bankokkal

A nemzeti kárenyhítési rendszerről szóló törvénymódosítás Gráf József szerint nemcsak a gazdák újbóli csatlakozását teszi egyszeri alkalommal lehetővé, hanem azt is, hogy a kormány több forrást tegyen az alapba, mint amennyit a gazdálkodók befizetnek. A miniszter hozzáfűzte: a törvénymódosítást követően lehetőség van arra, hogy a gazdálkodók a kárenyhítési összeg 90 százalékát még abban az évben megkapják, amelyben kárt szenvedtek.

Gráf József tájékoztatása szerint a kárt szenvedett gazdálkodók fizetőképességének biztosítása érdekében a kormány megbeszéléseket folytatott a bankok képviselőivel, és így a kormány által garantált hitelekhez juthatnak a kárt szenvedett termelők. Ez azt jelenti, hogy a termelők a felvett hitelekhez 50 százalékos állami kamattámogatást kapnak, ami 5,0-5,8 százalékos kamatszintet jelent.

A kistermelők is kapnak kárenyhítést

A szakértők úgy becsülik, hogy a károk enyhítésére mintegy 20 milliárd forintnyi hitelre lesz szükség. A hitelek futamideje nyolc év lesz, két év türelmi idővel. A kistermelők kárait is enyhíteni kívánja a kormányzat, mégpedig úgy, hogy számukra halasztott fizetési lehetőséget biztosítanak az integrátorok a növényvédőszer, a szaporítóanyag és a műtrágya megvételekor. Emellett azokban a térségekben, ahol a mezőgazdasági alkalmi munkavállalás egy része lehetetlenné válik, közmunkaprogramokat kíván finanszírozni a kormányzat, hogy a térségben lakó emberek megélhetését biztosítani lehessen. A kormány segítséget kíván nyújtani a feldolgozó üzemeknek is.

Megkezdődött a „kukorica-per"

Gráf József beszámolt arról is, hogy kedden megkezdődött Luxemburgban az a per, amelyet hazánk azért indított, hogy utólag ne lehessen megváltoztatni egy szabályozó rendszert az unióban. A múlt évi kukoricaintervenció meghirdetésekor ugyanis ez történt, az unió utólag változtatta meg az intervenciós kukorica átvételének minőségi feltételeit.

A miniszter a most folyó perrel kapcsolatban aláhúzta: a szakértők szerint Magyarország igénye megalapozott az ügyben.

Gráf József jelezte azt is, hogy jelenleg már nincs szó a kukoricaintervenció megszüntetéséről, ehelyett az van napirenden, hogy három év alatt nullára futtatja ki az unió az intervenciós készleteket. Ez úgy történik majd, hogy az első évben 1,5 millió, a második évben 0,7 millió tonna kukorica intervenciós készlet felvásárlására lesz lehetőség, míg a harmadik évben nulla lesz a mennyiség, ám a kukorica intervenciós rendszer bennmarad az uniós felvásárlási rendszerben.

Idén is kapnak meleg ételt a rászoruló gyerekek

Idén is biztosítja a nyári étkeztetést a rászoruló gyermekek számára a kormány, erre a célra 1,2 milliárd forintot hagyott jóvá. Ebből az összegből nagyjából 120 ezer rászorulónak, főleg 10 év alatti gyermeknek jut meleg étel július elejétől augusztus végéig.
A nyári gyermekétkeztetés bevezetéskor, 2002-ben 200 millió forintot költöttek erre a célra, amelyből hétszáz településen 30 ezer gyermeknek jutott meleg étel. Idén az összeg ennek hatszorosa, és négyszer több gyerek kap ellátást. A jogosultságról a szociális és gyámhivatalok döntenek, az igényeket a település jegyzője méri fel.

Ugrás vissza Ugrás vissza...