Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Újra a szokásos mennyiségben érkezik az orosz gáz

Létrehozva: 2006. január 3.
Módosítás: 2006. január 3.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Hétfőn késő este helyreállt a szokásos nyomásszint az Oroszországból érkező gázvezetékben, ezt két mérés is megerősítette. A Mol elnöke szerint korai kijelenteni, hogy a helyzet normalizálódott, a gazdasági miniszter összehívná az Országgyűlés illetékes bizottságát.

Helyreállt a szokásos nyomásszint az Oroszországból Ukrajnán keresztül Magyarországra érkező gázvezetékben - közölte a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium hétfőn késő este.
Kántor Sándor , a Mol Rt. üzleti és stratégiai kommunikációs vezetője este fél tízkor megerősítette, hogy a gázvezetékben a nyomás szintje eléri a szokásos értéket.
Hernádi Zsolt , a Mol Rt. elnök-vezérigazgatója a közszolgálati televízióban elmondta, hogy háromnegyed kilenckor és háromnegyed tízkor ellenőrizték a nyomást a vezetékben, és az elérte a január elseje előtti szintet. A második méréskor már a gáz mennyisége is megfelelő volt. "Jelenleg 1,2 millió köbmétert veszünk át óránként, ami megfelel az erre az időszakra szokásos mennyiségnek" - mondta az elnök-vezérigazgató.
Ki tudták volna elégíteni az igényeket
Hernádi Zsolt elmondta, hogy hétfőn a Mol 61 millió köbméter gázt értékesített, és a hétfői körülmények között a keresletet 79 millió köbméterig tudta volna kielégíteni. Szavai szerint a nyomás helyreállítását követően is - ma még talán korai lenne kijelenteni, hogy a helyzet normalizálódott.
A Mol Rt. elnök-vezérigazgatója szerint az elmúlt napok történései rávilágítottak arra, hogy Európában nincs Magyarországnál kiszolgáltatottabb helyzetben lévő ország, mert az energiaellátásnak nagyon nagy része származik a gázból, és gyakorlatilag ennek 90 százaléka Oroszországból érkezik. Ennek az energiaforrásnak jelenleg nincs semmilyen alternatívája.
Kormányzati felelősség a válaszadás arra, hogy mi történik akkor, ha a gázszállítással problémák vannak, miközben a lakosság 90 százaléka gázzal fűt - mondta Hernádi Zsolt.
A miniszter hosszú távú stratégiát sürget
Kóka János miniszter az Országgyűlés gazdasági bizottságának összehívását kezdeményezi kedden reggel egyebek mellett egy hosszú távú energetikai stratégia kidolgozása érdekében.
A gazdasági miniszter hétfőn késő este úgy fogalmazott: "Van okunk fellélegezni, de be kell látni, hogy így nem mehet tovább." Kóka János szavai szerint most látni igazán, hogy az egyoldalú energiafüggőség milyen veszélyeket rejt magában.
Ugrás vissza Ugrás vissza...