Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Általános vitára alkalmas a gáztörvény módosítása

Létrehozva: 2007. április 23.
Módosítás: 2007. április 23.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottsága 14 igen és 8 tartózkodás mellett általános vitára alkalmasnak találta a földgázellátásról szóló törvény módosítójavaslatát.

Zarándy Tamás, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) osztályvezetője elmondta, hogy a törvénymódosításra az Európai Unió új irányelvével való harmonizáció miatt van szükség.

A GKM osztályvezetője hozzátette: a törvénymódosítás feltétele annak, hogy Magyarországon menjen keresztül nemzetközi gázvezeték. Az új uniós direktíva szerint a vezetékhez való hozzáférést nem nemzeti szinten, hanem együttesen biztosítják majd az "egyablakos kiszolgálású" rendszerben, az ezzel kapcsolatos kedvezményeket Brüsszelnek jóvá kell hagynia - mondta a GKM osztályvezetője.

A törvénymódosító javaslat lényege az, hogy a Nabucco vezeték építésére és üzemeltetésére öt ország gáztársaságainak közös vállalkozása, a Nabucco International meghatározott ideig egyben értékesíthesse majd a gázvezeték-kapacitásokat a török-iráni vagy török-grúz határtól az ausztriai Baumgartenig.

Sürgősségi eljárást kért a miniszter

A törvénymódosító javaslatot Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter nyújtotta be, és elfogadását sürgősségi eljárásban történik.

A törvénymódosító javaslat indoklása szerint Magyarországnak elemi érdeke, hogy a vezeték rajta haladjon keresztül. Ez jelentős mértékben növeli az ország földgázzal történő biztonságos ellátását.

A vezeték megépítése - áll az indoklásban - más előnyöket is kínál: a magyarországi leágazási pontok helyes megválasztásával további fejlesztéseket is kiválthat. Egy ilyen projekt elősegítheti a tárolási tevékenység bővítését, és ennek révén jelentős földgázipari regionális kapcsolatok jöhetnek létre elsősorban Ausztriával és Romániával. Egy ilyen beruházás és annak üzemeltetése új magyarországi munkahelyeket is teremt.

Ugrás vissza Ugrás vissza...