Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Nincs a kormány asztalán a gázáremelés javaslata

Cikk:

A Magyar Energia Hivatal elküldte a gázáremelés javasolt mértékét az energiaügyi minisztériumnak, a döntés azonban a miniszter kezében van, a kormány az emelés mértékéről nem tud - mondta Daróczi Dávid kormányszóvivő hétfőn.

A gázáremelés mértékét a Magyar Energia Hivatal (MEH) ajánlása alapján a szakminiszter hirdeti ki, az emelés mértékéről nem tud a kormány. A MEH sem kommentálta saját javaslatát, így azt a kormány sem tehette meg - mondta Daróczi Dávid kormányszóvivő. A MEH szóvivője közölte: nem kommentálja a sajtóban megjelent 11 százalékos földgázáremelés hírét, a hivatal elküldte az árváltoztatási javaslatát az energiaügyi minisztériumnak. Az októbertől esedékes árváltoztatásról szóló döntés kizárólagos joga a miniszter kezében van.

Eddig háromszor emelkedett a gázár idén

Az idén már háromszor volt gázáremelés. Legutóbb a közüzemi lakossági földgázárak átlagosan 9,9 százalékkal emelkedtek 2008. július 1-jén, a közüzemi nem lakossági végfelhasználói átlagár pedig 7,7 százalékkal nőtt. Akkor az áremelést elsősorban a kőolaj drágulásával indokolták. A szakma mintegy 12,5 százalékos végfogyasztói áremelést tartott volna szükségesnek. Április elsejétől a lakosság számára 5,8, a nem lakossági fogyasztóknak pedig 5,2 százalékkal emelkedett a földgáz végfogyasztói ára, bár akkor a MEH 13,5 százalékot tartott volna szükségesnek. Január elsejétől a lakossági földgázárak 5 százalékkal nőttek, míg a nem lakossági fogyasztóknak 4,3 százalékkal lett drágább a földgáz ára.

Ugrás vissza Ugrás vissza...