Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Nincs veszélyben a hazai gázellátás

Cikk:

Ukrajna hétfőn 8 millió köbméterrel kevesebb orosz gázt szállít Magyarországra, de a hazai ellátás nincs veszélyben. A további intézkedések érdekében Molnár Csaba energiaügyi miniszter hétfőn délután összehívta a földgázellátási krízisbizottságot.

Ukrajna délelőtt ugyan jelezte, hogy hétfőn 38 millió köbméter helyett csak 30 millió köbméter orosz gázt szállít Magyarországra, ám eddig nem csökkent a tranzitált mennyiség - mondta Molnár Csaba energiaügyi miniszter hétfőn azután, hogy személyesen tájékoztatta a miniszterelnököt a helyzetről.

Ha az ukránok 8 millió köbméterrel kevesebb gázt szállítanak hétfőn Magyarországra, az nem jelent ellátási problémát, mert a kereskedelmi gáztározókból ez a mennyiség pótolható. Hétfőn az ország gázfelhasználása 70-74 millió köbméter lesz, míg vasárnap mintegy 64 millió köbméter gáz fogyott. A miniszter hétfőn délután 3 órára összehívta a földgázellátási krízisbizottságot, amelynek ülését követően, ha szükséges, meghozzák a megfelelő intézkedéseket. Úgy vélte, az ülésen már lesznek pontos adatok arról, hogy hétfőn teljesíti-e Ukrajna a szállítási kötelezettségét, vagy valóban csökkenti a mennyiséget.

Magyarázatot kértünk a csökkenő mennyiségre

Molnár Csaba kifejtette: az ukránok eddig a szerződésben rögzített mennyiséget szállították Magyarországra, igaz, a nyomás nem mindig felelt meg a 47 baros értéknek. A magyar fél nem fogadta el az ukrán bejelentést, magyarázatot kért arra, miért akarják csökkenti a mennyiséget. Mindez azért is fontos Magyarország számára, mert a napi 38 millió köbméteres mennyiségből 11 millió köbméter tranzit gáz, amit a magyar fél továbbszállít Szerbiába és Boszniába. Magyarország a tranzitszerződések betartására törekszik akkor is, ha az ukránok kevesebb gázt szállítnának. Adott esetben legfeljebb a Magyarországra érkező kisebb mennyiségnek megfelelően, arányosan csökkentenék a továbbszállított gázt is.

Molnár: nincs veszélyben a hazai gázellátás

A miniszter szerint a 8 millió köbméteres kiesés nem nevezhető jelentősnek. Az ország gázellátása pedig akkor sem lenne veszélyben, ha ennél nagyobb mértékben csökkenne az ukrán szállítás. Az összesen 3,1 milliárd köbméter kapacitású magyarországi kereskedelmi gáztározókat már korábban feltöltötték, s további 500 millió köbméter úgynevezett stratégiai, biztonsági tartalék is rendelkezésre áll. A kereskedelmi tározókból most is vesznek ki gázt, hiszen az ukrán szállítás nem fedezi a napi igényeket, ám a stratégiai készlethez még nem kellett hozzányúlni. Aláhúzta, ilyen nagymértékű gáztárolás szinte sehol másutt nincs Európában.

A lakossági fogyasztást korlátoznák utoljára

Molnár Csaba elmondta, ha jelentősen csökkenne az ukrán szállítás, a kieső mennyiséget például nagyobb hazai gáztározói kivéttel is lehet pótolni, amihez egy általa bármikor aláírható, már teljesen előkészített miniszteri rendelet szükséges. A másik lehetőség szerint a stratégiai készletből is kivesznek napi 4 millió köbméter gázt, s ha ez sem elégséges, akkor korlátozni is lehet a belföldi fogyasztást. A belföldi fogyasztókat öt kategóriába sorolták, s elsőként a lista élén lévő nagy ipari fogyasztók, például erőművek felhasználását lehet korlátozni. A lakosság az utolsó, ötödik kategóriában van, ennek a fogyasztási korlátozását kizártnak tartotta a miniszter.

Molnár Csaba elmondta azt is, hogy az ukrán elnök levelet írt Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek, amelyben tájékoztatta az ukrán álláspontról, s kérte, hogy az unió közvetítsen a felek között. A miniszter aláhúzta, Magyarország egyetért az uniós állásponttal, miszerint a két fél magánjogi vitájáról van szó, s ezért nem avatkozik be. Az unió legfeljebb akkor lépne közbe, ha Európa gázellátási biztonságát fenyegetné a két fél vitája.

Ugrás vissza Ugrás vissza...