Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Élénkült az ipar júliusban

Létrehozva: 2003. szeptember 26.
Módosítás: 2003. december 13.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Júliusban az ipari termelési és értékesítési adatok némi élénkülésre utaltak. Folytatódott ugyanakkor a külső egyensúly romlása - olvasható a KSH pénteki, a gazdasági folyamatokat összegző jelentésében.

A január-augusztusi fogyasztóiár-emelkedés alacsonyabb volt a tavalyinál. Az utóbbi három hónapban a foglalkoztatottsági arány magasabb, a munkanélküliségi ráta alacsonyabb volt, mint a múlt év azonos időszakában.
Magyarországon a termelőágazatokban júliusban kissé módosultak az előző hónapokra jellemző tendenciák. A bruttó ipari termelés növekedési üteme kissé gyorsult: júliusban a termelés 5,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, míg májusban 4,4, júniusban 4,3 százalék volt az éves növekedési ütem.
Növekedett az ipar termelékenysége is
Az első hét hónap együttes ipari teljesítménye 4 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában, míg tavaly január-júliusban 2 százalékos volt a növekedés. Az ipar 6,8 százalékos termelékenysége az első hét hónapban gyorsabban emelkedett, mint a termelés, amely 4,1 százalékot mutatott.
Ugyanebben az időszakban az ipari bruttó átlagkereset reálértéke 4,6 százalékkal lett nagyobb. Összevetve a termelékenység és a reálkereset növekedését az ipar versenyképessége a béremelés következtében nem romlott.
A mezőgazdaságban az aszály rendkívül súlyos károkat okozott a kalászos gabonák termelésében. A megtermelt kalászos gabonák mennyisége az idén az 1996-2000. évek átlagánál 27 százalékkal kevesebb.
Tovább nőtt a kiskereskedelmi forgalom
A kiskereskedelmi forgalom gyors növekedése folytatódott: az eladott termékek volumene január-júliusban 8,6 százalékkal, ezen belül júliusban 9,6 százalékkal haladta meg a bázisidőszakit.
A külkereskedelmi forgalom volumen-növekedésének üteme júliusban kissé gyorsult. A január-júliusi időszak egészében az export 3 százalékkal, az import 8 százalékkal bővült.
Az első hét hónapban a külkereskedelmi hiány közel 3 milliárd euró volt, 1,2 milliárd euróval több mint tavaly ilyenkor. A passzívum növekményének túlnyomó része továbbra is a feldolgozott termékek csoportjában keletkezett, ahol a kivitel jelentősen csökkent, a behozatal pedig emelkedett.
Nőtt a mérleghiány
A folyó fizetési mérleg hiánya júliusban tovább emelkedett. Az első hét havi deficit 2,7 milliárd euró volt, közel 1,3 milliárd euróval magasabb, mint egy évvel korábban. A reálgazdasági tranzakciók, az áruk és szolgáltatások passzívumának növekedését kissé ellensúlyozta a jövedelem- és transzferforgalom egyenlegének javulása.
Az államháztartás egyensúlyromlása annak ellenére folytatódott, hogy a bevételek és a kiadások növekedésének ütemkülönbsége valamelyest mérséklődött. A konszolidált hiány nyolc hónap alatt 708 milliárd forintra emelkedett, ez 49 milliárddal több, mint az előző év azonos időszakában volt.
Ugrás vissza Ugrás vissza...