Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Új beruházási és gazdasági programok indulnak

Cikk:

Egy 1400 milliárd forintos gazdaságélénkítő programot, egy ehhez kapcsolódó 2000 milliárdos beruházási programot és egy új, kisvállalkozói munkahelyteremtő- és megőrző programot jelentett be a gazdasági csúcson Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter.

Egyértelműen sikeresnek értékelte a csütörtöki gazdasági csúcsot Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter, Veres János pénzügyminiszter szerint pedig a tanácskozás megerősítette azt a kormányzati szándékot, hogy folytatni kell a strukturális reformokat - a két tárcavezető erről a megbeszélés után tartott sajtótájékoztatón beszélt.

A csúcson az ellenzéki pártok adó- és járulékcsökkentést, valamint az euró mihamarabbi bevezetését szorgalmazták. A szakszervezetek elutasították a bérek csökkentését, a kamarák zömmel támogatásukról biztosították a kormány 1400 milliárd forintos gazdaságélénkítési programját. A miniszterelnök nem fogalmazott meg új kezdeményezéseket, azt javasolta, hogy a kormány által előterjesztett gazdaságélénkítési programban állapodjanak meg, kérte, a munkavállalók és a munkaadók jussanak egyezségre a munkahelyek megvédéséről.

Új gazdasági programok indulnak

Bajnai Gordon szerint sikerült átfogó támogatást szerezni abban, hogy Magyarország a rövid távú válságkezelés sikere után induljon el egy olyan úton, amelynek során a következő időszakban a gazdasági érdekképviseletek támogatásával és politikai megegyezés keresésével, nagyon gyors lépésekkel stabilizálják a gazdaság helyzetét, és versenyképesebbé teszik az országot. Ennek érdekében egy 1400 milliárd forintos pénzügyi-gazdaságélénkítő csomagot indítanak ezekben a napokban, ezt kiegészíti egy 2000 milliárd forintot meghaladó beruházási program, amely piacot teremt a Magyarországon működő vállalkozások számára, valamint egy olyan támogatás, amelynek révén mintegy 100 ezer kisvállalkozói munkahely megtartásához és 20 ezer új kisvállalkozói munkahely létrehozásához tudnak segítséget adni.

A csomag nagy részéhez elég a kormánydöntés

Veres János pénzügyminiszter, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter a gazdasági csúcson

A csomag elemeinek nagy része nem igényel parlamenti jóváhagyást, az európai uniós pénzek átcsoportosítását a kormány Brüsszellel egyeztetve saját hatáskörében megteheti, szintén elindíthatja az 1400 milliárd forintos vállalkozásélénkítő csomagot, és ugyancsak nem kell parlamenti egyetértés a piacépítő, munkahelymegtartó programokhoz. Amihez fontos lenne viszont parlamenti és azon kívüli támogatást szerezni, az a hosszú távú adóreform, az önkormányzatok reformja, a korrupció visszaszorítása és a pártfinanszírozás kérdése - közölte Bajnai Gordon.

Veres János azt mondta: a költségvetési egyensúly megtartása mellett van csak lehetőség jelenleg adóreformra, a kormány a következő hónapokban az önkormányzati, az adó- és a szociális reform területén javaslatokat terjeszt az Országgyűlés elé. A pénzügyminiszter szerint a gazdasági csúcs megerősítette a kormányzati szándékot, hogy a strukturális reformokat folytatni kell, és azt a kormányzati álláspontot is, hogy a likviditás biztosítása Magyarországon rendkívül fontos a hazai vállalkozások működése és a pénzforgalom biztosítása érdekében.  

Veres János elmondta, hogy a parlament előtt van az adóátrendezésről és adómérték-csökkentésről szóló javaslat is, ilyen az osztalékadó 35 százalékos mértékének eltörlése; ha sikerül többpárti egyetértést kialakítani, akkor a költségvetés egyensúlyának megtartása mellett a kormány támogatni fogja ezt. A lehívott IMF-hitelkeret nem része az 1400 milliárdos csomagnak.

A vállalkozói érdekképviseletek támogatják a programot

A gazdasági csúcson részt vevő vállalkozói érdekképviseletek, feltételekkel ugyan, de támogatták a Bajnai Gordon gazdasági miniszter által ismertetett, a kis- és középvállalkozókat (kkv) támogató programot. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke úgy fogalmazott: készek kiállni a program mellett, és aktív részt vállalni annak végrehajtásában. A konjunktúra élénkítését, az uniós pénzek gazdaságfejlesztésre történő átcsoportosítását a kamarák régóta sürgetik. Parragh szerint a gazdasági problémákra csak a reformok végrehajtása jelenthet hosszú távú megoldást. Az elnök úgy vélte: fontos lenne az élőmunka terheinek mielőbbi csökkentése annak érdekében, hogy meg tudják őrizni a munkahelyeket.

Gazdasági csúcs félévenként

A jövőben a parlament gazdasági bizottsága félévente összehívja a gazdasági csúcsot. A csütörtöki ülésen elhangzott javaslatokról vita nem bontakozott ki, mert a résztvevőknek csupán egy felszólalási lehetőséget biztosítottak.

Ugrás vissza Ugrás vissza...