Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Eredményes az állami vagyon egységes kezelése

Cikk:

Az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottsága egyhangúlag elfogadta a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács 2007-es működéséről és az állam vagyonnal való gazdálkodásról, valamint az ÁPV Zrt. 2007. évi működéséhez és a központi költségvetéshez kapcsolódó tevékenységek ellenőrzéséről szóló jelentéseket.

A parlament gazdasági és informatikai bizottságában a képviselők egyöntetűen eredményesnek ítélték az állami vagyon egységes kezelését, és kérik, hogy a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács a már elfogadott, de még nyilvánosságra nem hozott stratégiáját a bizottság is megtárgyalhassa - összegezte Podolák György, a bizottság elnöke a parlament elé kerülő jelentések bizottsági vitáját.

A bizottság egyhangúlag elfogadta a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT) 2007. évi működéséről és az állam vagyonnal való gazdálkodásról, valamint az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt. (ÁPV) 2007. évi működéséhez és a központi költségvetéshez kapcsolódó tevékenységek ellenőrzéséről szóló jelentéseket. Az NVT a vagyontörvény 2007. szeptemberi hatályba lépése után alakult meg, és a Kincstári Vagyoni Igazgatóság, a Nemzeti Földalap és az ÁPV 2008 januárjától olvadt össze az MNV Zrt.-ben.

Nagy János, a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács elnöke elmondta, hogy a júliusban elfogadott stratégiát benyújtották a kormánynak, de a törvény nem rendelkezik arról, hogy a kormány jóváhagyása szükséges-e. A stratégiát akkor tervezik nyilvánosságra hozni, ha a kormány már megtárgyalta.

Ötvenezer milliárd az állami vagyon piaci értéke

A jelenleg 11 ezer milliárd forinton nyilvántartott állami vagyon piaci értéke 50 ezer milliárd forint körül lehet. Az MNV-nek az év végéig kell elkészítenie a nemzeti vagyonkatasztert. A képviselők  elismerték, hogy nagy munkáról van szó. Podolák György az elvárásokat úgy fogalmazta meg: nem kívánják, hogy minden egyes vagyonelemet felértékeljenek, hiszen annak költsége elviselhetetlen mértékű lenne, de várnak egy olyan számot, ami legalább kiindulást jelenthet. A bizottsági elnök hozzátette: az elmúlt húsz év során még soha nem szembesültek a képviselők az állami vagyon nagyságával.

A vagyontanács elnöke elmondta, hogy a Tanács már elfogadta a működési szabályzat módosítását a gyorsabb és rugalmasabb ügymenetért. A Tanács hatáskörébe tartoznak az 500 millió forint feletti ügyletek. Jelenleg az értékhatár 250 millió forint. A módosítás nyomán az MNV vezérigazgatójától számos döntési jogkör alacsonyabb szintre került.
Ugrás vissza Ugrás vissza...