Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Öt százalékra csökkenhet a lakásfelújítás áfája

Létrehozva: 2009. február 25.
Módosítás: 2009. február 26.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

Ideiglenes 5 százalékra csökkentené a lakóépületek felújítási munkáihoz kapcsolódó áfakulcsot az országgyűlés gazdasági bizottságának építőipari munkacsoportja. A négypárti munkacsoport azt is elfogadható megoldásnak tartaná, hogy a felújítási költség egyharmadát vissza lehessen igényelni a személyi jövedelemadóból.  

A meglévő lakóépületek felújítási munkáihoz kapcsolódó áfakulcs 5 százalékra csökkentését javasolta átmeneti időtartamra az Országgyűlés Gazdasági és Informatikai Bizottságának építőipari munkacsoportja a bizottság szerdai ülésén. Az építőipar helyzetének javítására még decemberben létrehozott négypárti munkacsoport az áfa ideiglenes csökkentése helyett elfogadható megoldásnak tartaná azt is, ha a felújítási költség 30-35 százalékos része a személyi jövedelemadóból felső határ nélkül visszaigényelhető lenne. Emellett a Baráth Etele (MSZP) elnökletével működő munkacsoport a műemlékek felújításánál állandó áfakedvezmény biztosítását kéri a kormánytól.

A gazdasági bizottság egyhangúan általános vitára alkalmasnak találta az építőipar helyzetének javítására létrehozott javaslatot, amely kiemelten kezeli a lakásfelújítást, illetve az energiahatékonysági fejlesztéseket ösztönző kormányzati lépéseket. Az energiahatékonyság fejlesztésének keretében a munkacsoport arra kéri a kormányt, hogy a szén-dioxid-kvóta értékesítéséből származó bevételeket arányosan csoportosítsa át a Panelprogramba. A javaslat emellett csökkentené az európai uniós pályázatok elbírálásának idejét, és megváltoztatná azok feltételeit, valamint kötelezné az államot, hogy a szerződésekben meghatározott határidőn belül fizesse ki az építési vállalkozók által benyújtott számlák ellenértékét.

Nagy Sándor (Fidesz), a határozat egyik aláírójaként az ülésen hozzátette: fontos lenne, hogy a KSH adatszolgáltatásába bekerüljön a folyamatban levő új lakásépítések száma is, mivel jelenleg szinte semmilyen adat nem mutatja be a lakáspiac aktuális helyzetét.

Ugrás vissza Ugrás vissza...