Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Az EU nem avatkozik az orosz-ukrán gázvitába

Cikk:

Az Ukrajnából Magyarországra érkező orosz földgáz nyomása csökkent, de a mennyisége nem - közölte Molnár Csaba energiaügyi miniszter. Az Európai Unió kétoldalú problémának tekinti a gázvitát.

Az Európai Unió nem kíván beavatkozni az ukrán-orosz gázvitába, azt "kétoldalú problémának" tekinti - közölte vasárnap az Európai Bizottság egyik szóvivője. Ukrajna még január 2-án beismerte, hogy napi 21 millió köbméter gázt vesz le a tranzitból, úgymond a műszaki szükségletek fedezésére. Az év eleje óta Románia, Csehország és Bulgária is jelezte, hogy kevesebb orosz földgáz érkezik ezen országokba.   

A Gazprom január 1-jén a gázcsapot azért zárta el, mert Ukrajna egyrészt nem volt hajlandó kifizetni felhalmozódott, több mint kétmilliárd dolláros adósságát. Ezt saját állítása szerint december 31-én megtette, de a Gazprom szerint még több mint 600 millió dollár hiányzik. Továbbá nem sikerült megállapodni 2009-re az Ukrajnának szállított gáz áráról és az Ukrajnán át Európába küldött gáz tranzitdíjáról, így a 2008-ra szóló szerződés lejártával egyelőre nem jött létre új szerződés.

Kellő mennyiségű gáz érkezik Magyarországra

Január 2-a óta az Ukrajnából érkező orosz földgáz nyomása csökkent, de a mennyisége nem - jelentette be Molnár Csaba közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter. Az ukrán gáztársaság arról értesítette a Mol-csoporthoz tartozó Földgázszállító Zrt.-t, hogy a szerződés szerinti napi 37 millió köbméter földgáz mennyiségét 5 millió köbméterrel csökkenti, de időpontot nem jelölt meg. A miniszter hangsúlyozta: ez a mennyiség nem érezhető a jelenlegi napi 63-64 millió köbméter napi felhasználásnál, hiszen a kereskedelmi tárolókban 3,1 milliárd köbméter, a stratégiai tárolóban pedig további 500 millió köbméter gáz van.

A tárolókból naponta 51,5 millió köbméter gázt lehet kinyerni. Ukrajna a szerződésben rögzített 47 bar alatti nyomással továbbítja Magyarországra a földgázt, ami azt jelenti, hogy a szerződött mennyiség hosszabb idő alatt érkezik Magyarországra; ezzel Ukrajna megszegte a tranzitszállítási szerződést.

Még nem kellett egyetlen fogyasztót sem korlátozni a felhasználásban, de valószínűsíteni lehet a krízishelyzet kialakulását - mondta a miniszter. A magyar kormány 2006-ban, az előző orosz-ukrán gázvita után jó döntést hozott, amikor kezdeményezte a stratégiai földgáztároló létesítését. Hozzátette: a kormány nem szereplője a kereskedelmi ügyletnek, de felelőssége az ellátás biztosítása.

Ugrás vissza Ugrás vissza...