Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Uniós fellépést sürget Gyurcsány a gázvitában

Cikk:

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök levelében arra kérte az unió soros elnökségét, hogy az EU lépjen fel az orosz-ukrán gázvita rendezése érdekében. Kedden délután leállt a Magyarországra Ukrajnán keresztül érkező az orosz földgáz szállítása.

Gyurcsány Ferenc levelet írt Vlagyimir Putyin orosz, Julija Timosenko ukrán és Mirek Topolanek cseh miniszterelnöknek, az unió soros elnökének, amelyben jelezte: a magyar kormány számára elfogadhatatlan, hogy Oroszország és Ukrajna vitájának az árát az európai fogyasztók fizessék meg. A kormányfő véleménye szerint ez mostantól már nem egyszerűen kereskedelmi ügy, hanem Oroszország, Ukrajna és Európa együttműködésének egyik legfontosabb kérdése.

Gyurcsány Ferenc arra kérte az unió soros elnökségét, hogy távolságtartó és közvetítő magatartás helyett lépjen fel a két országnál a vita lezárása érdekében. Illetve vitáikat tegyék függetlenné attól, hogy nekik kötelességük biztosítani az európai fogyasztók ellátását és a szerződések betartását. Emlékeztetett arra, Magyarország az elmúlt néhány év döntéseinek következtében - a felhasználás arányában - nagyobb gáztárolási kapacitással rendelkezik, mint például Németország vagy Ausztria.

A kormányfő felhívta a figyelmet arra, hogy a kialakult helyzet nem befolyásolja a gáz árát. Hozzátette: arról tájékoztatták, hogy Magyarországon jó ideig akkor is lehet biztosítani valamennyi fogyasztó gázellátását, ha az országba egy gramm gáz sem érkezik.

A miniszterelnök hangsúlyozta: Magyarország a gázszállítás tekintetében két vasat tart a tűzben, de világossá tette, hogy a Nabuccónak van prioritása. Ezt bizonyítja az is, hogy Magyarország az egyetlen állam, amely speciális felhatalmazással bíró Nabucco-nagykövetet nevezett ki - fűzte hozzá.

Kedden leállt az orosz földgáz szállítása

Kedden 15.30-kor leállt Ukrajnából az orosz földgáz szállítása Magyarország felé - jelentette be Molnár Csaba energiaügyi miniszter és Zsuga János, az FGSZ Földgázszállító Zrt. vezérigazgatója kedden a földgázellátási krízisbizottság ülése után. Ausztria felől a szerződés szerinti mennyiség mintegy fele, 3 millió köbméter földgáz érkezik.
 
A bizottság javaslata szerint szerdán 11 órától korlátozzák azoknak az erőműveknek a gázfelhasználását, amelyek át tudnak állni alternatív energiára. Ugyanakkor megteszik az előkészületeket a stratégiai tárolókból a földgáz kivételére. Ez a kereskedelmi tárolók napi 51,5 millió köbméter maximális kivétele mellett további napi 3,6 millió köbmétert földgáz felhasználását teszi lehetővé. A szerdán életbelépő korlátozás napi 6-8 millió köbméter gáz "megtakarítását" jelenti - mondta Zsuga János.
Ugrás vissza Ugrás vissza...