Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Körvonalazódik a gázvita rendezése

Cikk:

Magyarország pénteki gázfogyasztása a hideg miatt a csütörtökinél nagyobb, 64-66 millió köbméter lesz, de a szükséges források rendelkezésre állnak - közölte az energiaügyi miniszter. Csütörtökön késő este Oroszország beleegyezett, hogy független megfigyelők ellenőrizzék a gázszállítást.

Az FGSZ Zrt. csütörtök délután - a Srbijagas szakembereivel történt műszaki egyeztetést követően - megkezdte a Szerbia részére biztosított 2 millió köbméter földgáz kiszállítását. Létfontosságú Szerbiának az a földgáz, amelyet csütörtöktől Magyarországtól kap, mondta a szerb állami gázellátó vállalat vezetője, Dusan Bajatovic.

Oroszország beleegyezett az ellenőrök telepítésébe

Csütörtökön késő este Oroszország megállapodott az Európai Unióval azokban a feltételekben, amelyek alapján megfigyelők ellenőrizhetik az Európai Unióba Ukrajnán keresztül érkező gázszállításait - jelentette be az EU soros elnöksége. Az ellenőrök telepítésének el kell vezetnie ahhoz, hogy helyreálljon az EU-tagállamok Oroszországból származó ellátása - áll a cseh elnökség Brüsszelben publikált nyilatkozatában, amely Mirek Topolánek cseh és Vlagyimir Putyin orosz kormányfő telefonbeszélgetésére hivatkozik.

Takarékoskodnak a minisztériumok

A Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztériumban (KHEM) a 20-22 Celsius-fokos határértékre csökkentették a fűtést, a használaton kívüli nagy termekben pedig ki is kapcsolták a radiátorokat. A Pénzügyminisztériumban pénteken a szokásosnál korábban, délután kettő órakor fejeződik be a munkanap, ami után egész hétvégére 18 Celsius fokra csökkentik a minisztérium és a tárca alá tartozó összes intézmény - egyebek mellett az APEH - épületeinek belső hőmérsékletét.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVVVM) is igyekszik példát mutatni a lakosságnak, ezért már csütörtökön reggel döntöttek a fűtés- és melegvíz-korlátozásról - mondta Olt Boglárka, a minisztérium sajtófőnöke.

Gázkorlátozás: két újabb kategória

A kormány a III. gázkorlátozási kategóriát két alponttal egészítette ki, továbbá lehetővé tette a korlátozásban hátrább sorolt fogyasztók ellátásának korlátozását akkor is, ha az előttük lévő csoport fogyasztásának korlátozása nem teljes körű - az erről szóló kormányrendelet a Magyar Közlöny legújabb számában jelent meg.

A gázkorlátozásnak öt kategóriája létezik, az elsőbe tartoznak az óránként 2500 köbméternél többet, a másodikba az 500 és 2500 köbméter közti, míg a III. kategóriába az 500 köbméternél kevesebbet használó ipari, kereskedelmi és mezőgazdasági fogyasztók. (A IV. kategória a kommunális fogyasztóké, míg az V.-be a háztartások tartoznak.)

Az eredeti rendelet kimondta, hogy a korlátozást az I. kategóriától kell indítani, és a következő kategóriába tartozók mindig csak akkor korlátozhatók, ha a korábbi kategóriába tartozók teljes korlátozása megvalósult. A módosítás szerint a lakosság alapvető szükségletének kielégítése miatt a rendszerirányító e sorrendtől eltérhet, viszont előzetesen tájékoztatnia kell a Magyar Energia Hivatalt. A hivatal a tájékoztatástól számított egy órán belül megtilthatja az ilyen korlátozást.

Elegendőek a hazai források

Pénteken az országos gázfogyasztás 64-66 millió köbméter lesz, az igények kielégítésére a források rendelkezésre állnak - mondta Molnár Csaba közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter pénteken. Szerbiának pénteken is szállít 2 millió köbméter gázt Magyarország. Ezen túlmenően a német E.ON Ruhrgastól is kap Magyarországon keresztül további 2,7 millió köbméter gázt pénteken Szerbia. A Mol pénteken közleményben tudatta, hogy Szerbia irányába a gázszállítás csütörtök óta folyamatos, a segítségnyújtáshoz szükséges gázmennyiséget a magyar olajvállalat hazai termelése biztosítja.

Pénteken nem várható további korlátozás

A miniszter mindenkit takarékosságra kért, mivel a gázrendszer, a szállítás, a tárolók és a hazai kitermelés csúcskapacitáson működik, s bármilyen kis hiba is csökkentheti a rendelkezésre álló forrásokat. Az 500 millió köbméteres stratégiai készlet bár technikailag rendelkezésre áll, eddig még nem kellett kivenni gázt ebből a tartalékból. Pénteken nem lesz szükség további korlátozásra, a fogyasztás pedig azért lesz nagyobb a csütörtökinél, mert hidegebb lesz.

Molnár bízik abban, hogy az uniós diplomáciai megfigyelők Ukrajnába érkezését követően minél hamarabb megindulhat az orosz gázszállítás. A 15 fős megfigyelői csoportnak magyar szakember tagja is van.

Sólyom-Juscsenko találkozó lesz hétfőn

Sólyom László köztársasági elnök a hivatalában fogadta Molnár Csaba közlekedési, hírközlési és energiaügyi minisztert, aki az orosz-ukrán gázszállítási vita állásáról és Magyarországot érintő hatásairól tájékoztatta az államfőt pénteken - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal. Sólyom László hétfőn Nyíregyházán találkozik Viktor Juscsenko ukrán államfővel, Molnár Csaba tájékoztatása része a hétfői államfői találkozó előkészületeinek.

 

Ugrás vissza Ugrás vissza...