Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Tavaly 1,3 százalékkal nőtt a GDP

Cikk:

Tavaly az ország gazdasági teljesítménye 1,3 százalékkal bővült, a növekedés húzóereje és a változatlanul dinamikus exportnövekedés forrása továbbra is az ipar hozzáadott értékének emelkedése volt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a részletes számok alapján pénteken.


2007-ben a bruttó hazai termék értéke folyó áron 25.374 milliárd forint, egy főre vetítve 2,523 millió forint volt. A KSH közlése szerint a magyar gazdaság növekedése az év egészében elmaradt az Európai Unió tagországainak átlagos növekedésétől.

Az árutermelő ágazatok - mezőgazdaság, ipar és építőipar - hozzáadott értéke 2007-ben a nemzetgazdasági átlagnál erősebben, 1,4 százalékkal nőtt. Ezt elsősorban az ipar hozzáadott értékének kiemelkedő, 6,2 százalékos, ezen belül a feldolgozóipar 6,8 százalékos növekedése alapozta meg. Az árutermelő ágazatok hozzáadott értéke tavaly a negyedik negyedévben 1,8 százalékkal csökkent. Ez alapvetően a mezőgazdaság és az építőipar teljesítmény csökkenésének a következménye.

Több mint tíz százalékkal csökkent a mezőgazdaság teljesítménye


A mezőgazdaság teljesítménye 2007-ben 13,3 százalékkal csökkent, amelyet elsősorban a növényi termékek termelésének visszaesése okozott az aszályos időjárás miatt. A termelés visszaesése a negyedik negyedévben volt a legnagyobb mértékű, 19,3 százalék.

Az építőipar hozzáadott értéke negyedévről negyedévre csökkent, az év egészében 11,6 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2006-ban. A termelés csökkenése az építőipar minden területén jellemző volt, de különösen az egyéb építmények - elsősorban az autópályák, autóutak - építése esett vissza. A KSH szerint ebben elsősorban a korábbiaktól jelentősen elmaradó állami megrendelések játszottak szerepet.

Ipar: 6,2 százalékos növekedés


Tavaly az ipar teljesítménye 6,2 százalékkal nőtt, kissé meghaladva a 2006-os ütemet. A feldolgozóipar első három negyedévi kiemelkedő ütemű növekedése a negyedik negyedévben mérséklődött, 4,3 százalék volt.

A szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke 2007-ben a nemzetgazdaság átlagos növekedési ütemének megfelelően, 1,3 százalékkal nőtt. Ezen belül a növekedés a negyedik negyedévben volt a legmagasabb. A szolgáltatások közül az év egészében jelentős, 4 százalékos teljesítménynövekedést mértek a szállítás, raktározás, posta és távközlés területén, főként a távközlés folyamatosan bővülő teljesítménye miatt.

Az átlagosnál nagyobb mértékben, 2,9 százalékkal emelkedett a hozzáadott érték a pénzügy, ingatlanügyletek és gazdasági szolgáltatások, 2 százalékkal az egyéb közösségi, személyi szolgáltatás területén. A kereskedelem, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás hozzáadott értékének növekedése 1,5 százalék volt, a kiskereskedelem teljesítményének csökkenése és a nagykereskedelem, a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás teljesítményének bővülése mellett.

A kormányzati szektor által előállított hozzáadott érték 2007-ben 2,1 százalékkal csökkent. Ezen belül az egészségügyi szolgáltatások hozzáadott értéke mérséklődött jelentősen.

Mérséklődött a háztartások fogyasztása


A GDP felhasználási oldalán a háztartások fogyasztása az év egészében 2,1 százalékkal mérséklődött, elsősorban a kormányzattól származó természetbeni juttatások jelentős visszaesése miatt. A közösségi fogyasztás éves szinten 3,2 százalékkal esett. Az első három negyedévben a csökkenés mértéke fokozatosan kisebb lett, a negyedik negyedévben pedig már emelkedést mértek. A háztartások és a kormányzat fogyasztásának eredőjeként az összes végső fogyasztás negyedévről negyedévre kisebb ütemben, az év egészében 2,2 százalékkal mérséklődött.

A bruttó állóeszköz-felhalmozás 2007-ben 1 százalékkal nőtt, elsősorban a feldolgozóipar, és a szállítás, raktározás, posta és távközlés beruházásainak emelkedése miatt. A legnagyobb, 2,7 százalékos növekedés a negyedik negyedévben mutatkozott. A belföldi felhasználás összességében 0,3 százalékkal csökkent.

A nemzetgazdaság külkereskedelmi forgalmán belül az export éves szinten 14,2 százalékkal, míg az import 12,2 százalékkal bővült. Az export bővülési üteme az év során mérséklődött - a negyedik negyedévben 10 százalékos volt - de mindvégig meghaladta az importét. Az áruk exportja éves szinten 15 százalékkal, importja 11,6 százalékkal emelkedett, a szolgáltatások esetében az exportnövekedés 9,9, az importbővülés 16,4 százalék volt.

Az előző negyedévhez képest mért szezonálisan kiigazított adatok szerint 2007 negyedik negyedévében a gazdasági növekedés 0,1 százalék volt.

Ugrás vissza Ugrás vissza...