Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A GDP 1,7 százalékkal nőtt az első negyedévben

Cikk:

A KSH adati szerint az idei első negyedévben 1,7 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék 2007. azonos időszakához képest. A növekedés főleg a feldolgozóipar és az export bűvülésének köszönhető.


A bruttó hazai termék (GDP) az idén az első negyedévben 1,7 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A GDP a naptári hatás kiszűrésével 0,9 százalékkal nőtt a vizsgált időszakban éves bázison. Az előző negyedévhez képest a gazdasági növekedés 0,3 százalék volt, szezonális kiigazítással. A növekedés húzóereje továbbra is az ipar hozzáadott értékének emelkedése, ezen belül a feldolgozóipar változatlanul dinamikus exportbővülése volt.

Javul az ipar teljesítménye

Az árutermelő ágazatok (mezőgazdaság, ipar és építőipar) hozzáadott értéke a nemzetgazdasági átlagnál erőteljesebben, 3,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. Ezt elsősorban az ipar hozzáadott értékének dinamikus, összességében 6,9 százalékos növekedése alapozta meg.

Kevés az állami megrendelés, lejtmenetben az építőipar

A mezőgazdaság teljesítménye az előző év alacsony szintje után 6,3 százalékkal haladta meg a tavalyi első negyedévet. Tovább folytatódott az építőipar visszaesése, ahol a hozzáadott érték 20,2 százalékkal csökkent. A KSH szerint a termelés csökkenése az elmúlt negyedévekhez hasonlóan az építőipar minden területén jellemző volt, de különösen az egyéb építmények - elsősorban az autópályák, autóutak - építése esett vissza a korábbiaktól jelentősen elmaradó állami megrendelések miatt.

Szolgáltatások: emelkedő tendencia

A szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke az első negyedévben összességében a nemzetgazdasági átlagnál lassabban, 0,9 százalékkal nőtt. A szolgáltatások közül jelentősebb, 3,6 százalékos teljesítmény-növekedést mértek a szállítás, raktározás, posta és távközlés területén. Az átlagosnál nagyobb mértékben, 2,1 százalékkal emelkedett a hozzáadott érték a pénzügy, ingatlanügyletek és gazdasági szolgáltatások területén.

Kevesebbet költenek a háztartások

A kereskedelem, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás teljesítménye stagnált, amelyben a háztartások fogyasztási kiadásinak továbbra is mérsékelt növekedése tükröződik. A közigazgatás, oktatás, egészségügy hozzáadott értéke a 2007. első negyedévi szinten maradt.

A GDP felhasználási oldalán a háztartások fogyasztása 1,1 százalékkal csökkent, elsősorban a kormányzattól származó természetbeni juttatások folytatódó visszaesése miatt, míg a háztartások fogyasztási kiadása a korábbi negyedévekben tapasztalható mérséklődés miatt 0,4 százalékkal bővült. A közösségi fogyasztás 5,2 százalékkal csökkent. A háztartások és a kormányzat fogyasztásának eredőjeként a végső fogyasztás 1,6 százalékkal mérséklődött.

A bruttó állóeszköz-felhalmozás az előző negyedévben tapasztalható növekedés után újra visszaesett, 5,4 százalékkal mérséklődött. A KSH szerint ez elsősorban a feldolgozóipar, a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás és az oktatás beruházásainak jelentős csökkenése miatt következett be. A belföldi felhasználás összességében 1,6 százalékkal esett vissza.

Csaknem 14 százalékkal nőt a kivitel

A nemzetgazdaság külkereskedelmi forgalmán belül az export 13,9 százalékkal, az import ennél kisebb mértékben, 10,2 százalékkal nőtt. Ezen belül az áruforgalom exportja 15,3, importja 10,4 százalékkal emelkedett, míg a szolgáltatások kivitele 5,7 százalékkal, behozatala pedig 8,8 százalékkal bővült.
Ugrás vissza Ugrás vissza...