Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:KSH: 6,1 százalékkal csökkent a GDP az első negyedévben

Cikk:

A bruttó hazai termék 2009 első negyedévében 6,1 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban. Az Eurostat gyorsbecslése szerint az Európai Unió gazdasága ugyanebben az időszakban átlagosan 4,5 százalékkal esett vissza.

A bruttó hazai termék (GDP) 2009 első negyedévében - naptári hatás kiszűrésével - 6,1 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden. A kiigazítatlan adat szerint a GDP 6,7 százalékkal esett vissza. Az árutermelő ágazatok (mezőgazdaság, ipar és építőipar) hozzáadott értéke 14,6 százalékkal csökkent. Ezen belül a mezőgazdaság teljesítménye 9,8 százalékkal, az ipar hozzáadott értéke pedig 17,6 százalékkal csökkent, elsősorban az exportorientált feldolgozóiparban bekövetkező 20,5 százalékos visszaesés következtében. Az építőipar hozzáadott értéke kisebb mértékű, 4,2 százalékos csökkenést mutat alapvetően az egyéb építmények építésének termelésbővülése miatt, a metróépítésnek és az útépítési munkák eredményeként.

A szolgáltatások közül jelentős teljesítménycsökkenés mutatkozott a kereskedelem, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás területén, összhangban a háztartások fogyasztási kiadásainak visszaesésével. A szállítás, raktározás, posta és távközlés együttes hozzáadott értéke 3,8 százalékkal csökkent, ami elsősorban a szállítási teljesítmények visszaesésének következménye volt. A pénzügy, ingatlanügyletek és gazdasági szolgáltatások területén 3,2 százalékos volt a csökkenés. A közigazgatás, oktatás, egészségügy hozzáadott értéke változatlan maradt.

A GDP felhasználási oldalán a háztartások végső fogyasztása 5,9 százalékkal csökkent 2009 I. negyedévében, a háztartások fogyasztási kiadása jelentősebb, 7,3 százalékos csökkenésének következtében. A kormányzattól és a háztartásokat segítő non-profit szervezetektől kapott természetbeni juttatások mértéke szintén csökkent, 0,3 illetve 3,7 százalékkal. A közösségi fogyasztás nem változott, így a végső fogyasztás 5,2 százalékkal csökkent.

Folytatódott a nemzetgazdaság külkereskedelmi forgalmának erőteljes visszaesése is. Az export 18,6 százalékkal, az import 22 százalékkal csökkent. Az áruforgalom exportja 21,7 százalékkal, importja pedig 25 százalékkal csökkent. Ezzel szemben a szolgáltatások exportja 1,5 százalékkal nőtt, miközben importja 2,4 százalékkal mérséklődött, elsősorban az idegenforgalom mindkét irányban mért növekedésének hatására. Ennek eredményeként a nemzetgazdaság külkereskedelmi forgalmának pozitív egyenlege kiugróan magas, folyó áron számítva 269 milliárd forint volt.

Az Eurostat gyorsbecslése szerint az Európai Unió gazdasága 2009 első negyedévében 4,5 százalékkal esett vissza. Az elmúlt év negyedik negyedéve óta az EU tagállamainak többségében tovább mélyült a recesszió.

Ugrás vissza Ugrás vissza...