Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Kezdődik a Gellért téri metróállomás építése

Létrehozva: 2006. május 10.
Módosítás: 2006. május 24.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Hétfőtől öt hónapig nem lehet autózni a Műegyetem rakparton a Gellért téri metróállomás építése miatt. A munkálatok során kiemelt figyelmet fordítanak a termálvizek védelmére.
Jövő hétfőn megkezdődik a 4-es metró Gellért téri állomásának két évig tartó építése, ami miatt öt hónapig nem lehet autóval közlekedni a Műegyetem előtti rakparton - közölte Demszky Gábor főpolgármester.
Arra törekszenek, hogy a lehető legkisebb forgalomkorlátozást vezessék be. A járműtilalomra azonban szükség van, mert csak így lehet elvégezni a rakpart alatt keresztben húzódó közművezetékek korszerűsítését. A munkálatok lezárulása után viszont két sávot biztosítanak a kétirányú járműforgalom részére.
A gyalogosokat nem érinti a korlátozás
A gyalogosok mozgását nem fogják akadályozni, ők az építkezés közben mindvégig szabadon közlekedhetnek a Műegyetem rakparton.
Demszky Gábor hangsúlyozta, hogy az állomásépítés során kiemelt figyelmet fordítanak a termálvizek védelmére. Ezért a téren lévő házasságkötő teremtől néhány méterre egy 250 méter mély figyelőkutat építenek.
A főpolgármester kitért arra, hogy a Gellért téri állomás építésével azonos időben kezdenek dolgozni a 4-es metró Móricz Zsigmond körtéren, a Bocskai útnál és a Tétényi útnál tervezett állomásainál is. A Fővám téri és a Kálvin téri megálló építése viszont csak a nyár végén kezdődik meg.
Uszályokon szállítják el a földet
Az alagútfúró pajzs kelenföldi indítóaknájának építése már zajlik, ami annyit jelent, hogy ősszel megkezdheti munkáját a fúrópajzs. A tervek szerint az állomásokat mindenütt szerkezetkész állapotba hozzák akkorra, amikor odaér hozzájuk a fúrópajzs. Az alagútfúrás során kitermelt földet a Gellért tértől uszályokon szállítják majd el.
Demszky Gábor cáfolta, hogy a Szabadság hidat már szeptembertől lezárnák az állomásépítések miatt. Mint mondta, erre legkorábban az év végén kerülhet sor.
A Gellért téri metróállomás peronszintjét a felszíntől 29,5 méter mélyre építik. Az állomáson, amelynek egyik kijárata a házasságkötő terem előtt lesz, 4 + 4 mozgólépcsőt és 2 liftet is használhatnak majd a közlekedők.
A Gellért téri állomás szerkezetét a Bamco Konzorcium építi.
Ugrás vissza Ugrás vissza...