Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Idén is több százezren válthatnak biztosítót a kötelező miatt

Létrehozva: 2005. október 29.
Módosítás: 2005. november 1.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Két országos napilap szombati számában tette közzé a 2006-ra vonatkozó kötelező gépjármű felelősségbiztosítási tételeket a Magyar Biztosítók Szövetsége. Az autósok november 30-ig mondhatják fel régi szerződésüket, és az év végéig kell megkötniük az újat.

A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) közzétette a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás 2006-os díjtételeit. A tizenkét biztosító által ajánlott tarifákat két országos napilap közli szombati számában.
A biztosítói kínálat áttekintésére és a döntésre így egy hónap áll rendelkezésre: az autósok november 1. és november 30. között mondhatják fel régi szerződésüket, s év végéig kell megkötniük az új szerződést.
Ha valaki úgy dönt, hogy biztosítót vált, jelenlegi szerződését írásban kell felmondania, kérve az eddigi biztosítót, hogy kártörténeti (bonusz-malusz) igazolást adjon, ennek hiányában az új biztosító automatikusan a legrosszabb - malus-4-es kategóriába - sorolja át az ügyfelet. A MABISZ figyelmezteti az autótulajdonosokat, hogy amennyiben nem mondják fel régi biztosítójukkal a szerződést, de újat kötnek egy másik társasággal, akkor az utóbbi szerződés nem lesz érvényes, automatikusan a korábbi biztosítónál marad az ügyfél. Így jár az az ügyfél is, aki határidőn túl kéri biztosításának megszüntetését, vagy a felmondás nem volt szabályos.
Interneten is lehet biztosítót váltani
2003-ban 300 ezren, 2004-ben 250 ezren-300 ezren vitték át biztosításukat másik társasághoz, s az alkuszok az idén még nagyobb tömegű váltásra számítanak. Az elmúlt két évben, amióta interneten keresztül, on-line biztosítási brókereket megbízva is lehetőség van a következő évi tarifák összehasonlítására és a biztosítóváltásra, évente a biztosítót váltók mintegy tíz százaléka a neten tette ezt.
A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége javaslatot nyújtott be a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének, hogy a jelenlegi, a jogszabály szerinti egy hónapos átkötési időszakot terjesszék ki, s az év bármely időszakában mód nyíljék a biztosítóváltásra.
Ugrás vissza Ugrás vissza...