Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A vállalatok ezermilliárdokat szánnak környezetvédelemre

Cikk:

2002 és 2005 között csaknem 2500 milliárd forintot költ a gazdasági szféra környezetvédelmi kiadásokra - derül ki a GKI Gazdaságkutató legújabb felméréséből. A számok azt mutatják, hogy minden termelési mutatónál nagyobb ütemben növekszik majd a zöld célokra költött összegek nagysága. Ennek elsődleges oka az, hogy a vállalatok a fejlesztések nélkül nem maradhatnak piaci szereplők az unióban.
Mintegy 2500 milliárd forint környezetvédelmi célú kiadást tervez 2002-2005 között a hazai vállalati szektor. A hatalmas összeg felét az állandó környezetvédelmi költségek teszik ki, a másik ötven százalék azonban új zöld befektetés lesz - derül ki a GKI Gazdaságkutató Rt. környezetvédelmi tárca megbízásából készített felméréséből.
Az unió kényszeríti a vállalatokat a zöld gondolkodásra
A kilencszáz válaszadó vállalat adatai - meglepően - azt mutatják, hogy a társaságok évi 14- 17 százalékkal, vagyis az általános termelési-növekedési rátákat felülmúlóan költenek majd többet az elkövetkező időszakban környezetvédelemre. Ennek oka elsősorban az, hogy jó néhány szektorban, többek között a vegyiparban és a feldolgozóiparban tevékenykedők csak környezetvédelmi minősítések birtokában maradhatnak piaci szereplők az uniós piacon - mutatott rá a GKI vezetője, Vértes András . A környezetvédelmi beruházások üteme valószínűleg évi 12 százalékkal bővül, ez annyit jelent, hogy 2005-ig összesen 660 milliárd forintot fektetnek be a cégek.
Vértes hozzátette, a fejlődés üteme a nélkülözhetetlen beruházások elvégzése után várhatóan alábbhagy, ám a fenntartás és üzemeltetés várhatóan magas szinten stabilizálja majd a környezetvédelemi kiadásokat. Minden esély megvan tehát arra, hogy az uniós csatlakozás után - ha hosszú távon is - javuljon a környezet minősége. A beruházásoknak köszönhetően pedig jelentős munkaerő-felszívó hatása is lehet a környezetvédelemnek.
A cégek önerőből fejlesztenek
A felmérés szerint a kiadások kilencven százalékát önerőből finanszírozzák majd a cégek, a fennmaradó tíz százalékon a hitelek, az állami és nemzetközi támogatás osztozik. A vállalatok többsége úgy gondolja, hogy 2005-re környezetvédelmi szempontból is megfelel majd az uniós előírásoknak. A cégvezetők és szakemberek kritikaként fogalmazták meg, hogy nincs összhang a környezetvédelmi törvény és annak végrehajtási rendeletei között. Célszerűnek tartanának szorosabb együttműködést a környezetvédelmi hatóságokkal is.
Az önkormányzatok hitelből környezetvédők
A GKI az önkormányzatok és a lakosság várható kiadásaira is rákérdezett. A több száz válaszadó magyarországi település 2001-ben mintegy 82 milliárd forintot költött környezetvédelmi célokra. Ennek nyolcvan százaléka csatornaépítés volt. A felmérés szerint ez az összeg 2005-ig évi 210 milliárdra nő majd, a fejlődés tehát ezen a területen is hatalmas. (Ebben természetesen benne van a főváros csepeli szennyvíztisztítója is, ami magában százmilliárdos beruházás.) Az önkormányzatok a jövőben is a szennyvízcsatorna-hálózat fejlesztését, a hulladéklerakók és feldolgozók létesítését, valamint a szennyvíztisztítók kapacitásának bővítését tartják a legfontosabb feladatnak.
A települések a ráfordítások költségének csupán húsz százalékát tudják saját forrásból fedezni, a hazai pályázatok 41, a külföldiek 19, az egyéb hitelek pedig húsz százalékot adnak majd ki.
A településeknek nincsenek szakemberei
Fontos és jellemző adat, hogy az önkormányzatok mintegy kétharmada a törvényi előírás ellenére sem tudta elkészíteni saját környezetvédelmi programját. A helyhatóságok képviselői a mélyinterjúkban elmondták, nincs megfelelő szakmai és anyagi hátterük a bonyolult szabályok betartására. Nem tartják megfelelőnek az országos hatáskörű ellenőrző hatóságok munkáját sem.
A kutatások arra az eredményre jutottak, hogy a lakosság nagyon fontosnak tartja a környezetvédelmet, a gyakorlatban azonban általában nem tartják szem előtt a zöld érveket.
Készül a Nemzeti Környezetvédelmi Alapprogram
A környezetvédelmi tárca vezetője, Kóródi Mária a Magyarország.hu kérdésre közölte, a most készülő új Nemzeti Környezetvédelmi Alapprogram tartalmazza majd, hogy az állam mennyit költ 2008-ig zöld célokra. Ennek tervezete várhatóan két hónap múlva kerül a kormány elé. Ismeretes, az uniós kötelezettségek teljesítésére körülbelül 2500 milliárd forintra lesz szükség.
Ugrás vissza Ugrás vissza...