Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Növekszik a lakosság vásárlási kedve

Létrehozva: 2003. november 17.
Módosítás: 2003. december 13.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Kismértékben ugyan, de javult a GKI Gazdaságkutató Rt. konjunktúra-indexe októberben. A kereskedők derűlátóbbak, mint egy hónappal ezelőtt, ugyanakkor tovább romlott az ország gazdasági helyzetének megítélése.

Októberben minimálisan, de javult a GKI Gazdaságkutató Rt. konjunktúra-indexének szezonális hatásoktól megtisztított értéke. Az Európai Unió támogatásával készült felmérés szerint folytatódik a március óta tartó, némi hullámzással kísért stagnálás. Ezen belül az üzleti szektor várakozásai kedvezőbbé váltak, a fogyasztóké romlottak.

A GKI konjunktúra-index értéke októberben mínusz 15,7 pontra nőtt az előző havi mínusz 16,6 pontról. Az üzleti bizalmi index a szeptemberi mínusz 11 pontról mínusz 9,8 pontra javult, míg a fogyasztói bizalmi index gyakorlatilag stagnált: egy hónap alatt 0,1 ponttal, mínusz 32,4 pontról mínusz 32,3 pontra változott.

Javultak az ipari kilátások

Az összefoglaló megállapítja: az iparban októberben az elmúlt és a következő negyedév termelésének, illetve kilátásainak megítélése is javult, és a rendelésállományról alkotott kép is optimistább. A kereskedők javuló üzletmenetről és aktívabb megrendelési politikáról számoltak be, míg az építőiparban kissé romlottak a foglalkoztatási várakozások. A fogyasztók várakozása a nyári zuhanást követően ősszel stagnált.

A válaszadók saját pénzügyi helyzetüket októberben a szeptemberinél valamivel rosszabbnak látták, de a következő 12 hónapban enyhe javulásra számítottak.

Az ország gazdasági helyzetének megítélése ezzel szemben tovább romlott. A megkérdezettek októberben az előző havinál gyorsabb ütemű áremelkedést érzékeltek, a következő 12 hónapra vonatkozó inflációs várakozásaik szintén erősödtek. Ugyanakkor a munkanélküliség enyhe csökkenésére számítottak.

Nőtt a lakosság vásárlási kedve

A lakosság vásárlási kedve az előző havinál érezhetően magasabb volt, s a következő 12 hónapban további kismértékű javulást vártak. Emelkedett azok aránya is, akik szerint kedvező az alkalom a megtakarításra.

Az ország hét régiója közül háromban javultak a fogyasztók várakozásai. A legnagyobb mértékben Észak-Magyarország és a Dél-Alföld lakosainak véleménye javult. A Közép-Dunántúlon lakókat ennél mérsékeltebb optimizmus jellemezte, míg a Nyugat-Dunántúl, Közép-Magyarország, az Észak-Alföld és a Dél-Dunántúl lakóinak véleménye romlott az előző hónaphoz képest.

Ugrás vissza Ugrás vissza...