Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A hálózati szolgáltatónál végzett, előre tervezett karbantartás miatt az Oktatási Hivatal publikus szolgáltatásai nem lesznek elérhetők.

Előre tervezett karbantartás – Oktatási Hivatal (2022. 05. 26.)

Kezdete: 2022. 05. 26. 20:00. Vége: 2022. 05. 26. 23:00

 

MORZSÁK

TARTALOM:Regionális projekeket készít a MÁÉRT gazdasági szakbizottsága

Létrehozva: 2005. június 30.
Módosítás: 2005. június 30.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

A Magyar Állandó Értekezlet gazdasági biztottsága csütörtökön tanácskozott a határon túli magyarlakta területek gazdasági fejlesztését szolgáló lehetőségekről. A bizottság résztvevői egy hónapon belül előterjesztik közös regionális projektjavaslataikat.

A Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) Gazdasági Szakbizottsága csütörtökön Budapesten áttekintette azokat a gazdaságfejlesztési lehetőségeket, amelyek hozzájárulhatnak a határon túl élő magyarság szülőföldjén maradásához, anyagi és szellemi gyarapodásához, valamint az anyaországgal való sokoldalú kapcsolatok bővítéséhez. A résztvevők egy hónapon belül előterjesztik közös regionális projektekre vonatkozó javaslataikat.

A magyar tőkekihelyezés célterülete

A GKM kiemelt feladatának tekinti a határon túli magyar vállalkozások gazdasági integrációjának elősegítését, az uniós ismeretek bővítését, a beszállítói és kereskedelmi kapcsolatok fejlesztését, valamint az anyaország vállalkozói befektetéseinek ösztönzését. Ennek jelentősége hosszú távon is kiemelkedő, mivel a határon túli vállalkozások egyrészt fontos üzleti partnereink, másrészt e térségek a magyar tőkekihelyezés természetes és alapvető célterületei - mondta el Gilyán György , a GKM közigazgatási államtitkára.

Egymilliárdos alap szolgálja a fejlesztéseket

Gilyán György emlékeztetett arra, hogy a Szülőföld Alap a Kárpát-medencében élő magyarság számára ez évben 1 milliárd forint nagyságrendű elkülönített állami pénzalapot biztosít, amelyből pályázati úton támogatást igényelhetnek határon túli és magyarországi magánszemélyek és szervezetek, önkormányzatok és vállalkozások. A támogatási célok között szerepel az Európai Unióhoz történő csatlakozásra való felkészítés, az unió által támogatott határ menti programok, valamint a vállalkozásfejlesztés. Ennél több támogatásra a határon túli magyarok gazdaságfejlesztési céljára idén már nincs lehetőség, ám kedvezményes hitelkonstrukciók nyújtására igen - emelte ki a GKM államtitkára.

Megszűnt a hitelek felső korlátja

A Gazdaságfejlesztési és Munkahely-teremtési Keretprogram 25 milliárd forintos hitel-garancia- és tőkekihelyezési csomaggal indult. Az MFB Partner-Hitelprogram ez év június 1-jével integrálódott a "Sikeres Magyarországért" Vállalkozásfejlesztési Hitelprogramba. Ezzel egyidejűleg megszűnt a program keretében kihelyezhető hitelek felső korlátja, ami többlet kedvezményes hitelfelvételi lehetőséget jelent. További források kihasználását teszi lehetővé az Eximbank jelenleg infrastrukturális fejlesztésekre koncentráló hitelkerete, a Mehib vevő- és befektetési hitelgarancia-konstrukciója, valamint a Corvinus Kárpátok-Régió befektetési tőkeprogramja.

A január óta igénybe vehető hitelre a határon túli szervezetek, és a velük együttműködő magyar szervezetek eddig mintegy 50 projektet nyújtottak be, amelyeket a hitelintézetek bírálnak el.

Vegyes kamarák alakulnak

Székely Judit , a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium helyettes államtitkára elmondta: kiemelt szerepük van az FMM közeljövőben induló, határon túli EU-felkészítő felnőttképzési programjainak, valamint uniós információs hálózat létesítésének, amelyek mind hozzájárulnak a határon túli magyar munkaerő képzettségi színvonalának emeléséhez. Erre a célra az idén a Munkaerőpiaci Alapból 260 millió forintot különítettek el.  Radetzky Jenő , a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke közölte: még az idén vegyes kamarákat hoznak létre Erdélyben, Szerbiában és Horvátországban.

Ugrás vissza Ugrás vissza...