Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Javított előrejelzésén a gazdasági minisztérium

Cikk:

Gyorsuló gazdasági növekedést vár a gazdasági tárca pénteken megjelent elemzői prognózisa a második félévre - derült ki az összeállítást bemutató Gaál Gyula politikai államtitkár szavaiból. A tárca várakozásai szerint a GDP növekedése év végére eléri a három százalékot, az infláció pedig decemberben éves összevetésben öt százalék alatt lesz.

Megkezdődött a gazdasági szerkezet kedvező átalakulása, így a második félévben megindulhat a növekedés. Csodák azonban nincsenek, a hazai növekedés külső feltételei nem javultak - összegezte a gazdaság helyzetét Gaál Gyula , a GKM politikai államtitkára pénteken. Az államtitkár a tárca negyedéves makrogazdasági elemző kiadványát, a Magyar Gazdaság 2003/2 című összeállítást ismertetve elmondta: az előző kormányzati ciklus alatt folytatott fogyasztásösztönző gazdaságpolitika lehetőségei kifulladtak, és részben ez vezetett az első félév viszonylag gyenge gazdasági teljesítményéhez.

Az európai gazdaság visszahúzza a hazait

A hazai gazdaság növekedését kedvezőtlenül befolyásolja az európai gazdaságok gyengélkedése, a stagnáló európai uniós és a recesszióban lévő német gazdaság - mondta az államtitkár. Biztatónak nevezte ugyanakkor, hogy az elmúlt hónapokban bővültek a beruházások, és csökkent a fogyasztás. Szerinte ez olyan fordulatot jelent, amely megalapozhat egy exportorientált termelés- és termelékenység-növekedést.

Örvendetesnek nevezte Gaál Gyula azt is, hogy megkezdődött az ipari termelés bővülése, az ágazat teljesítménye júliusban már 6,1 százalékkal haladta meg az előző évit. A foglalkoztatottság szintén kedvezően alakul, a munkanélküliség hat százalék alá csökkent, miközben a foglalkoztatottak száma a legutolsó adatok szerint hatvanezerrel haladja meg az előző évit - hangsúlyozta az államtitkár.

A tőkeexport rekordszintet ért el

A magyar gazdaságba az első félévben aggasztóan kevés működőtőke érkezett - ismerte el a GKM államtitkára. Hozzátette ugyanakkor: júliusban a tőkebeáramlás már meghaladta a négyszázmillió eurót, ami több volt, mint az egész első féléves eredmény.

A magyar gazdaság erejét pedig az mutatja igazán, hogy rekordszintre emelkedett a tőkeexport: június végéig 610 millió eurónyi működőtőkét helyeztek ki magyar vállalatok, és ebben a Mol-INA tranzakció még nincs benne - húzta alá Gaál Gyula. Ez azt jelenti, hogy a magyar gazdaság nemcsak vonzza, hanem képes kihelyezni is a tőkét, tette hozzá.

Öt százalék alatti infláció

Továbbra is kedvezőtlenek ugyanakkor az egyensúlyi mutatók. Az elemzés szerint a külkereskedelmi mérleg hiánya, amely július végén elérte a 2,7 milliárd eurót, év végére a négymilliárd euró fölé emelkedhet.

A május-júniusi rekordalacsony infláció után, a dezinflációs hatások gyengülése miatt számítani lehet a fogyasztói árszínvonal emelkedésére, mondta Gaál Gyula. Az inflációt erősíti a hatósági és az élelmiszerárak emelkedése, valamint a forint gazdasági szempontból egyébként kedvező gyengülése is, olvasható az elemzésben. Az államtitkár ennek ellenére azt várja, hogy decemberben az éves infláció mértéke öt százalék alatt, 4,7-4,8 százalékos szinten marad.

Ugrás vissza Ugrás vissza...