Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!
 
A Földhivatal Online rendszerben 2020. november 13-án pénteken 17:00 és 23:00 között karbantartást végzünk. Ezen időszak alatt a Földhivatal Online szolgáltatást a még nem regisztrált felhasználók nem vehetik igénybe. A karbantartás ideje alatt az új felhasználók regisztrációja, valamint a személyes adatok megadása, módosítása szünetel.
 
Kérjük a fentiek figyelembevételét! Szíves megértését köszönjük.

MORZSÁK

TARTALOM:350 milliárd jut idén a vállalkozások uniós felzárkóztatására

Létrehozva: 2003. március 17.
Módosítás: 2004. október 8.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Idén a vállalkozások uniós felzárkóztatását célzó támogatások összege eléri a 350 milliárd forintot, ami 50 milliárddal haladja meg a múlt évi összeget. Apatini Kornélné, a gazdasági tárca helyettes államtiktára elmondta, hogy a már kiírt pályázatok mellett a kis- és középvállalatokat garanciakonstrukciókkal, kockázati tőke bevonásával is szeretnék támogatni.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) által indított idei vállalkozásfejlesztési támogatások és a technológiai felzárkóztatási hitelprogram célja a belföldi vállalkozások megerősítése és versenyképességének növelése az EU-csatlakozás előtt. Erről Apatini Kornélné , a GKM helyettes államtitkára beszélt a Cégvezetők Klubja által szervezett konferencián hétfőn Budapesten.

Hozzátette: a Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program keretében 8 milliárd forint, a Smart Hungary Beruházásösztönzési Programban 5 milliárd, az Energiatakarékossági Programban 2 milliárd, míg a Turizmusfejlesztési Program keretében 13,2 milliárd forint támogatásra pályázhatnak az idén a vállalkozások.

Technológiai Felzárkóztatási Hitelprogram 4-15 évre

Emellett a Technológiai Felzárkóztatási Hitelprogram 120-150 milliárd forint keretből kedvező kamatozású hitelt biztosít a vállalkozások számára, ami a bankok és a hiteligénylők saját forrásával együtt elérheti a 300 milliárd forintot - hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

Idén a vállalkozások uniós felzárkóztatását célzó támogatások összege eléri a 350 milliárd forintot, ami 50 milliárddal haladja meg a múlt évi összeget.

Utalt arra, hogy a pályázatok lebonyolításában részt vesz a Magyar Vállalkozásfejlesztési Kht., az Energia Központ Kht., a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht., valamint a helyi vállalkozói központok.

Apatini Kornélné elmondta: a 15 milliárd forint forrású, február közepén meghirdetett négy pályázat támogatási összegének 36 százalékát a hét legelmaradottabb megye vállalkozói, illetve lakossága kaphatják meg.

A Technológiai Felzárkóztatási Hitelprogram a regionális fiókhálózattal rendelkező 9 kereskedelmi banknál igényelhető. A minimum 10 millió, maximum 1,5 milliárd összegű hiteleket 4-15 évre vehetik majd fel a cégek két év türelmi idő után.

Nagyvállalatoknak kedvező kamatok

A helyettes államtitkár kiemelte: a kis- és középvállalkozások (kkvk) számára 40 milliárd forintot különítettek el. Számukra 1,3 százalékos kamattámogatással 10-15 millió forintos hitelt kínálnak.

A GKM 500-800 nagyvállalat, illetve 2-4 ezer kis- és középvállalkozás jelentkezésére számít. Rámutatott: a nagyvállalatok esetében a kedvező kamatozás azt jelenti, hogy a három havi Bubort 2,5 százalékos kezelési költség terheli. Az igényelt hitel a finanszírozni kívánt projekt legfeljebb 75 százalékát biztosíthatja.

A helyettes államtitkár utal arra: mindezek mellett a kkv-k pénzügyi forráshoz jutását garanciakonstrukciókkal, kockázati tőke bevonásával is szeretné támogatni a gazdasági tárca.

Ugrás vissza Ugrás vissza...