Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A hálózati szolgáltatónál végzett, előre tervezett karbantartás miatt az Oktatási Hivatal publikus szolgáltatásai nem lesznek elérhetők.

Előre tervezett karbantartás – Oktatási Hivatal (2022. 05. 26.)

Kezdete: 2022. 05. 26. 20:00. Vége: 2022. 05. 26. 23:00

 

MORZSÁK

TARTALOM:Együttműködés az erdélyi magyar vállalkozások érdekében

Létrehozva: 2004. november 23.
Módosítás: 2004. november 24.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A gazdasági minisztérium arra törekszik, hogy az Erdélyben működő magyar kis- és középvállalkozások bevonásával növekedjen a sikeres külkereskedelmi közös vállalkozások száma. Erről Gilyán György, a GKM közigazgatási államtitkára beszélt kedden a tárca által indított uniós felkészítő-sorozat kapcsán.

A gazdasági minisztérium szándéka az, hogy a romániai vállalkozások, mint fontos üzleti partnerek, átfogó képet kapjanak az Európai Unió működéséről - mondta Gilyán György . Hozzátette: a belső piac szabályozásáról, a különböző szakmákkal szemben támasztott uniós követelményekről ugyancsak tájékoztatták a Romániában működő magyar vállalkozásokat.

Több mint háromezer magyar vállalkozás vett részt a képzésben

Kerekes Gábor , a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ügyvezető alelnöke közölte: a Kolozsváron egy évvel ezelőtt elindított EU-s felkészítő képzéssorozat 18 erdélyi helyszínen valósult meg a GKM-RMDSZ közös szervezésében, ahol mintegy 3 200 erdélyi magyar vállalkozás képviseltette magát.

Gilyán György szerint a gazdasági tárca ezzel is támogatja a partneri kapcsolatok és a vállalatközi együttműködés erősödését, az új regionális együttműködési formák gyakorlattá válását, a tőkepiaci kapcsolatok és új magyar befektetések térnyerését. Így minden remény megvan arra, hogy a magyarországi vállalkozóknak egyre több sikeres, megbízható és hosszú távú üzleti partnere lesz Erdélyben.

Az államtitkár elmondta, kedden  értékelték a GKM és az RMDSZ között Kolozsvárott 2003. november 21-én miniszteri szinten aláírt együttműködési szándéknyilatkozatot, amelynek keretében indult el "Az EU házhoz jön" címmel a kkv-k uniós felkészítési programja Erdélyben.

Csaknem másfélszeresére nőtt a kétoldalú forgalom

Gilyán György emlékeztetett arra, hogy Románia Magyarország kiemelkedő kereskedelmi partnere, és fontos célterülete a magyarországi tőkebefektetéseknek. A tavalyi 1,7 milliárd amerikai dollárt meghaladó kétoldalú forgalom 40 százalékkal nőtt idén. Ezenbelül a magyar kivitel 41 százalékkal emelkedve 1,1 milliárd dollárt tett ki, míg behozatalunk 39 százalékos bővüléssel 600 millió dollárt ért el.

Romániában mintegy 4 700 magyar vállalkozás működik, amellyel Magyarország a hetedik legnagyobb külföldi tőkebefektető. A Romániában bejegyzett magyar cégek törzstőkéje 273,3 millió dollár volt 2004. június 30-án, amely a 13. helyet jelenti a romániai külföldi befektetők rangsorában. A legnagyobb magyar tőkebefektető Romániában a Mol, az OTP, a Richter Gedeon, a Dunapack és a Danubius.

Kerekes Gábor elmondta: az uniós felkészítési programban az elmúlt egy év során részt vett a Határon Túli Magyarok Hivatala, az Új Kézfogás Közalapítvány, az ITDH, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Agrárkamata, a Corvinus Rt., valamint a VPOP. Kerekes Gábor kiemelte: a közeljövőben megjelenik a kis- és középvállalkozóknak gyakorlati tudnivalókat tartalmazó kézikönyv bővített változata Erdélyben is, amely tekintettel lesz a román EU-s tárgyalási eredményekre is.

A határon túli magyar vállalkozások felzárkóztatása érdekében a közeljövőben 20 helyszínen folytatódik az EU-felkészítési program Erdélyben, amelynek kiemelkedő állomása lesz a december 9-én Kolozsvárott megtartandó gazdasági fórum.

Ugrás vissza Ugrás vissza...