Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Észak-Afganisztán is veszélyes terep lesz katonáink számára

Cikk:

A külügyminiszter szerint fel kell készülni a támadásokra Észak-Afganisztánban is azt követően, hogy a NATO tartományi újjáépítő csapatai átveszik az irányítást az ország déli területein, és a magyarok ősztől az északi Baglán tartomány újjáépítését vezetik.  
- Nyilvánvalóan lesznek támadások, azt reméljük, hogy Afganisztán észeki része a biztonságosabb hely - mondta Göncz Kinga, a külügyi tárca vezetője pénteken, az afganisztáni újjáépítési konferencia megnyitója után.  
Hozzátette: amikor a NATO átveszi az irányítást a déli tartományok újjáépítésében, a külföldről érkező terroristák és a drogkereskedelemben érdekeltek valószínűleg "ki fogják próbálni" az európai katonák erejét.  
Az eddiginél nagyobb veszteségekre kell készülni
Francesc Vendrell, az Európai Unió afganisztáni különmegbízottja szerdán Brüsszelben arra hívta fel a figyelmet, az európaiaknak fel kell készülniük arra, hogy az eddigieknél nagyobb veszteségek érhetik őket Afganisztánban azután, hogy a NATO átveszi az ellenőrzést a közép-ázsiai ország déli tartományai felett.  
Göncz Kinga hangsúlyozta, hogy Afganisztánban továbbra is veszélyes a helyzet, ezért lesz több katona és kevesebb civil a magyar tartományi újjáépítő csapatban (PRT), amely a hollandoktól veszi át a bagláni rekonstrukció irányítását.  
Az egynapos budapesti tanácskozáson 35 ország és nemzetközi civil szervezet képviselői vesznek részt, többek között afgán delegáció is érkezett a magyar fővárosba.  
Októberben lesz az átadás-átvétel
A magyar kormány június végén jelentette be, hogy Magyarország átvállalta Hollandiától a Baglán tartományt újjáépítő csoport vezetését, a feladat két évre szól. Az áttelepülés már az idén július végén megkezdődik, októberben lesz a parancsnoki átadás-átvétel, a tényleges tevékenység pedig jövő áprilisban indul, a szükséges felkészülés után. 
Ugrás vissza Ugrás vissza...