Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Marokkóban tárgyalt a külügyminiszter

Cikk:

Göncz Kinga két napos látogatásán gazdasági és tudományos-műszaki együttműködésről írt alá, a megbeszéléseken szó volt technológiák cseréjéről, vízgazdálkodási és környezetvédelmi együttműködésről is.

A gazdasági és tudományos-műszaki együttműködésről írt alá Marokkóban két megállapodást Göncz Kinga magyar külügyminiszter. Kétnapos látogatásán a politikus előbb vendéglátójával, Taib Fászi-Fihri külügyminiszterrel tárgyalt, majd péntek délelőtt Nuza Skalli szociálisügyi miniszterrel. Ezt követően parlamenti képviselőkkel, nem kormányzati és civil szervezetek irányítóival beszélgetett a kormányzati-civil együttműködésről. A magyar külügyek irányítója a nap folyamán Abbász el-Fászi kormányfővel és Ahmed Reda Sami ipari miniszterrel találkozik még.

Göncz Kinga eddigi tárgyalásai azt a célt szolgálják, hogy az egyébként nagyon jó magyar-marokkói kapcsolatokat, amelyek keretét megteremti az Euromediterrán Együttműködés is, egészen konkrét együttműködésekre bontsák le, részben gazdasági területen. Szó volt ugyanakkor kulturális együttműködésről és turizmusfejlesztésről is.

Marokkónak nagyon nagy a jelentősége a régióban, részben a demokrácia, részben a régió stabilitása szempontjából. Politikai kapcsolatai nagyon jók Magyarországgal, amihez képest a gazdasági együttműködés volumene nagyon kicsi. Marokkónak az az érdeke, de Magyarországnak is, hogy legyen ebben előrelépés, ezt a célt szolgálja az a keretegyezmény, amelyet most a magyar külügyminiszter aláírt.

Göncz Kinga beszámolt arról, hogy hamarosan Magyarországra utazik a marokkói külkereskedelmi miniszter, akinek látogatását most készítették elő. A találkozókon felmerült még technológiák cseréje, a kereskedelem fejlesztésének felgyorsítása, illetve együttműködés a gyógyszergyártás, az információs, vízgazdálkodási és a környezetvédelmi technológiák területén.

Ugrás vissza Ugrás vissza...