Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Megállapodott az EU az újabb görög mentőcsomagról

Cikk:

Az Európai Unió intézményei, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a magánszektor is részt vállal az újabb, Görögországot segítő pénzügyi konstrukcióban, A magánszektor nélkül számítva a csomag 109 milliárd eurós többletfinanszírozást jelent Görögországnak. Az EU állam- és kormányfői péntekre virradó éjszaka megállapodtak arról is, hogy a hitelprogramokban csökkennek a kamatok és nőnek a futamidők.

Megállapodtak az euróövezet tagországainak állam- és kormányfői csütörtökön a Görögországot segítő újabb nemzetközi programról és az uniós pénzügyi válságkezelési lehetőségek kibővítéséről. A 17 érintett EU-tagország és az uniós intézmények vezetői olyan döntéseket hoztak, amelyek növelik a görög államadósság fenntarthatóságát, csökkentik az adósságválság kiterjedésének veszélyét más országokra, és javítják a válságkezelés lehetőségeit az eurózónában – mondta Herman Van Rompuy, az Európai Unió állam- és kormányfői tanácsának elnöke a találkozó után.

Az IMF és a magánszektor is beszáll a programba

Az új, nemzetközi támogatási program a közös zárónyilatkozat szerint Görögország számára összesen 109 milliárd euró többletfinanszírozást jelent, a programban az Európai Unió intézményei mellett a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is rész vesz. Hozzáadódik az említett összeghez a magánszektor "önkéntes" részesedése, amely hároméves távlatban eléri a 37 milliárd eurót. A résztvevők az adósság egy részének piaci visszavásárlására is számítanak, ennek értéke csütörtök esti számítások szerint meghaladhatja a 10 milliárd eurót. Megállapodtak abban is, hogy a hitelprogramokban alkalmazott kamatok a jelenlegi 4,5 százalékos szintről 3,5 százalékra csökkennek, a futamidő pedig 7,5 évről legalább a duplájára, 15 évre emelkedik. Az új intézkedéscsomag kiegészíti azt a három évre szóló, már futó hitelezési programot, amelynek keretében az EU, az euróövezet tagországai és az IMF összesen 110 milliárd euróval segítik Görögországot.

Egyszeri segítség az újabb görög csomag

Van Rompuy és José Manuel Barroso európai bizottsági elnök külön hangsúlyozták: fontos, hogy Görögország tartsa magát pénzügyi konszolidációs programjához. Jeórjiosz Papandreu erre ígéretet is tett, majd megjegyezte: a mostani lépéseknek köszönhetően láthatóvá vált egy olyan út, amelynek során a görög nép vállát nyomó terhek is enyhülhetnek. Valamennyi nyilatkozó, köztük Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke is hangoztatta, hogy a Görögország számára kidolgozott program egyszeri és kivételes, nem vonatkozik más országokra és jövőbeni problémákra. A zárónyilatkozatban ugyanakkor minden más euróövezeti tagállam vezetője megerősítette eltökéltségét arra, hogy országa teljes egészében teljesíti a pénzügyi konszolidáció és a szerkezeti reformok terén tett vállalásait.

A Görögország mellett uniós támogatásban részesülő két másik euróövezeti ország, Portugália és Írország vezetői az ülés után szintén úgy értékelték, hogy helyzetükön könnyítettek a találkozón született döntések, mindenekelőtt a kamatcsökkentés és a hitelek futamidejének meghosszabbítása. Pedro Passos Coelho és Enda Kenny külön méltatták az euróövezet összetartását is.

Bankok tőkésítésére is lesz lehetőség

A résztvevők jelezték azt is, hogy a jövőben még rugalmasabbá válik az uniós stabilitási támogatási mechanizmus. Ez azt is jelenti, hogy immár nemcsak a közvetlenül hitelre szoruló országokban vehető igénybe, és új tevékenységek is finanszírozhatók lesznek belőle, így például bankok feltőkésítése. A mostani átfogó és hosszútávra szóló döntéseket méltatta a francia elnök és a német kancellár is. Nicolas Sarkozy úgy fogalmazott, hogy egy európai valutaalap megteremtése kezdődött el, Angela Merkel szerint pedig két területen, a görög adósság kezelésében és a versenyképesség javításában is jelentősen sikerült előrelépni.

Ugrás vissza Ugrás vissza...