Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A Földhivatal Online rendszerben 2022. június 10-én pénteken 16:00 és 23:00 között karbantartást végzünk. Ezen időszak alatt a Földhivatal Online szolgáltatást a még nem regisztrált felhasználók nem vehetik igénybe. A karbantartás ideje alatt az új felhasználók regisztrációja, valamint a személyes adatok megadása, módosítása szünetel.

 

MORZSÁK

TARTALOM:Felére csökken a mezőgazdaság nyeresége az idén

Cikk:

A tavalyi szint felére csökken idén a mezőgazdaság nyeresége, a földvásárlási moratórium meghosszabbításáról pedig a jövő évben valószínűleg már a következő kormány dönt - mondta Gráf József agrárminiszter az Országgyűlés szakbizottságának keddi meghallgatásán.

2008. az agrárium elmúlt évtizedének legjobb éve volt, amikor mintegy 2000 milliárd forintos ágazati kibocsátás mellett az ágazatban átlagosan 10 százalék körüli nyereség képződött. Idén azonban a mezőgazdaság a múlt évi nyereségszintjének felét éri csak el - mondta el Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter kedden az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának ülésén, ahol a testület tagjai meghallgatták az ágazat tevékenyégéről.

Gráf József minisztersége idején az agrárium teljesítményét többször is akadályozták kisebb-nagyobb gondok - aszály, fagykár, sertés- és tejpiaci problémák. Emellett az utóbbi években - az uniós szokásoknak és elvárásoknak megfelelően - több tevékenységi kör is a minisztérium falain kívül került, Gráf ide sorolta a kifizető ügynökségi munkát, valamint a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal megszervezését.

Jövőre kell dönteni földvásárlási moratóriumról

A külföldiek földvásárlási tilalmának meghosszabbításáról jövőre kell döntést hozni, az agrárminiszter szerint ez valószínűleg már a következő kormány feladata lesz. Gráf József emlékeztetett: az agrárkormányzat a Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) segítségével lehetőséget teremtett az ágazati korszerűsítésre, modernizációra. Ennek eredménye, hogy három éven belül ismét 5 millió sertés lehet az országban, a mostani valamivel több, mint 3 millióval szemben.

Gráf József megbízatása végén nyugdíjba vonul

A meghallgatáson a kormánypárti képviselők méltatták, az ellenzékiek viszont bírálták a miniszter eddigi tevékenységét. Korábban az ellenzék gyakran kritizálta a támogatási pénzek elköltését is, az agrárminiszter a bizottság előtt erre úgy reagált, hogy a tárcánál odafigyelnek a pénzek elkötésére, ezért is vizsgálódnak a Kormányzati Ellenőrzési Hivatallal (KEHI) együtt a LEADER Közhasznú Egyesületnél az összegek felhasználása kapcsán. Gráf József elmondta, hogy munkája során mindig a szakmai szempontokat tekintette elsődlegesnek, illetve bejelentette, hogy miniszteri megbízatása végén nyugdíjba vonul.

Ugrás vissza Ugrás vissza...