Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

Értesítjük, hogy a NAV 2020. október 23-án 6 órától 2020. október 26-án 6 óráig adatbázis karbantartást végez. A karbantartás ideje alatt szünetel a NAV szakrendszereivel történő kommunikáció, ami miatt a Rendelkezési Nyilvántartásban a cégek azonosítása, a Rendelkezési Nyilvántartás attribútum szolgáltatása, valamint az online Cégkapu regisztráció szolgáltatások nem lesznek elérhetők.

Kérjük a fentiek figyelembevételét! Szíves megértését köszönjük.

NISZ Zrt.

MORZSÁK

TARTALOM:Új szerződés a Gripenekről

Létrehozva: 2003. február 3.
Módosítás: 2003. december 12.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A kormány döntése nyomán új, 210 milliárd forintról szóló szerződést köthet a honvédelmi tárca a Gripenekről. Az ár 32 milliárd forinttal több, mint az előző kormány megállapodásában tervezett, ám így 15 év után megtarthatjuk a gépeket, amelyek a tervek szerint 2006-ban már repülnek.
A kormány hétfői ülésén felhatalmazta a Honvédelmi Minisztériumot, hogy módosított szerződést kössön a svéd Gripen vadászgépek bérletéről, jelentette be Juhász Ferenc, a tárca vezetője. A HM a megállapodás szentesítését a korábbi országgyűlési határozat módosításának formájában képzeli el.
Drágább, de saját Gripenek
Az új ajánlat szerint Magyarország 210 milliárd forintot költene a 14 vadászgépre fegyverek nélkül, de a három százalék alatti hitellel együtt (a pontos kölcsönösszeget üzleti titok fedi). Az összeg 32 milliárd forinttal több, mint az előző kormány megállapodásában tervezett, ám az új ajánlat szerint 15 év bérlet után a magyar hadsereg megtarthatja a gépeket, azokat nem kell a bérlés lejártával visszaadni.
A tervek szerint 2006-ban már repülnek a Gripenek. A korábbi negyvenmilliárddal szemben a kormány becslése szerint 26 milliárd forintba kerül majd a repülők felfegyverzése, ismeretlen viszont a bérlet utáni tartós működtetés költsége, hiszen amit a svéd gyár garanciaként kínál a 15 év alatt, azt a vásárlás után a magyar félnek kell ellátnia.
Jobb felszereltség, egyenletes fizetés
A szerződés új, NATO-kompatíbilis gépekről szól, amelyek nagy pontosságú fegyverekkel, fejlett elektronikai önvédelmi rendszerrel felszereltek, harci terhelésük megnövelt, az ember és gép közti kapcsolat pedig jobb. A gépeket hatezer repült órára és harminc éves élettartamra tervezték. A minimum hetven százalékos hadrafoghatóságért a Gripen gyártója vállal felelősséget.
A gépek fizetését egyenletes ütemben teljesítjük: a már kifizetett 8,5 milliárd után 2003 és 2006 között 9,5 milliárdot, 2007-ben 11,9 milliárdot, utána évente 2014-ig 16,6 milliárdot fizetünk, míg az utolsó évben 35,6 milliárd forintot.
Ellentételezés 14 évig
Az üzletért cserébe jelentős, 13-15 ezer magyar munkahelyet teremtő svéd ellentételezés jár. A következő 14 év befektetései között szerepel vasút, repülőtér, vidéki szállodák építése, repülőgép-ipari javítás, karbantartás, hazai export szoftverek, kutatás, szellemi szabadalmak piacának megteremtése, és a hazai területek rászorultsági alapon való kiemelése.
Ugrás vissza Ugrás vissza...