Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Parlamenti vita a Gripenek alkalmasságáról

Létrehozva: 2003. március 3.
Módosítás: 2003. december 12.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

PiktogramCímkék

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A honvédelmi minisztérium szerint az előző kormányzat idején beszerzett Gripenek több szempontból nem felelnek meg az elvárásoknak, ezért módosítani kell a gépek bérléséről szóló szerződést. A Fidesz képviselője azzal érvelt, hogy a Gripenek teljesítik a NATO-követelményeket, és nem kellene 15 milliárd forintot költeni a szerződés módosítására.
Az Országgyűlés hétfői ülésén a harcászati repülő erők fejlesztéséről szóló határozat módosításáról vitáztak a képviselők. A honvédelmi tárca (HM) módosítani szeretné az előző kormány idején megkötött Gripen-szerződéseket.
A HM a hiányosságokat sorolja
Iváncsik Imre , a HM politikai államtitkára szerint a gépek több szempontból nem feleltek meg a honvédelmi feladatoknak: nem képesek légi utántöltés biztosítására, sem harci információk vételére, és nem rendelkeztek lézervezérlésű modern fegyverekkel sem.
A szocialista Keleti György a szakbizottság többségi véleményét ismertetve elmondta: a harcászati feladatokhoz ma már szükség van arra, hogy a repülőgépek rendelkezzenek megfelelő fegyverzettel, valamint a légi utántöltés lehetőségével. Mindez indokolja a szerződésmódosítást.
Az ellenzék szerint plusz 15 milliárdot jelent a módosítás
A fideszes Körömi Attila közölte: a módosítás az előző kormány által beterjesztett határozatot fél mondattal egészíti ki. Szavai szerint a kiegészítés csak a gépek szerződés utáni megvételének lehetőségét tartalmazza.
Azt mondta: az eredeti szerződés szerint bérelendő Gripenek megfelelnek a NATO követelményeinek, hiszen a katonai szövetség nem írja elő, hogy a gépeknek például légi utántöltésűeknek kellene lenniük. Szerinte a módosított szerződés mintegy 15 milliárd forinttal nagyobb kiadást jelent az államnak, inkább a laktanyák korszerűsítésére, vagy az önkéntes haderőre való átállásra kellene többet költeni.
Iváncsik Imre az elhangzottakra úgy reagált: éppen a honvédelmi költségvetés korlátozott lehetőségei miatt kell módosítani a szerződést, amellyel így évi - a katonák életkörülményeinek javítására is fordítható - 14-15 milliárd forintot szabadítanak fel.
Ugrás vissza Ugrás vissza...