Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Megkezdődött az első magyar Gripen összeszerelése

Létrehozva: 2004. október 1.
Módosítás: 2004. október 1.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Január végén gördül le a szerelőszalagról az első, Magyarországra szánt Gripen vadászrepülőgép. Az első öt gép 2006 márciusában érkezik meg Svédországból.
Megkezdődött az első magyar Gripen vadászrepülőgép szerelésének utolsó szakasza, az összeszerelés a Saab linköpingi gyárában pénteken. Az ünnepélyes eseményen egyebek között jelen volt Hollósi Nándor , a honvédelmi miniszter főtanácsadója, Sági János vezérőrnagy, a Magyar Légierő parancsnoka.
Hollósi Nándor elmondta: az úgynevezett végszereldébe került gép január végén legördül a szerelőszalagról, ezután következnek a földi és a légi tesztek, ellenőrzések. Az első öt repülőgép 2006 márciusában érkezik Magyarországra, majd az év végéig további két repülőgépet szállítanak le. A Magyarországnak szánt 14 vadászrepülőgép további hét tagja 2007-ben két részletben kerül Magyarországra.
Ellentételezési program
A vadászrepülőgép-beszerzés ellentételezési program keretében kerül a magyar légierőhöz, a program futama 14 év, értéke 191 milliárd forint. Hollósi Nándor az ellentételezési program előnyeit hangsúlyozva elmondta, hogy az idén 118 milliárd forintnak megfelelő svéd koronát utaltak át a svéd félnek, ugyanakkor 2004-ben 910 magyar munkahely létesül svéd beruházások révén.
A Gazdasági Minisztérium adatai szerint Magyarországon egy munkahely létesítése 15 millió forintba kerül, így szembetűnő, milyen előnyös az ellentételezési program, Magyarország többet nyer, mint költ a gépbeszerzésre. "A gazdasági hozadék meghaladja azt az összeget, amit a gép beszerzésére fordítunk" - hangsúlyozta Hollósi Nándor.
A honvédelmi miniszter főtanácsosa azt is elmondta, hogy a Gripenek beszerzésével százszázalékosan eleget teszünk NATO-szövetségesi együttműködésünknek. A gépek beszerzését a honvédelmi tárca a saját költségvetéséből állja, a kifizetendő összeg a tárca összköltségvetésének csupán 6 százaléka, és így a nemzetgazdaság számára nem jelent pluszterhet.
Yonne Rosmark , a gépeket gyártó Gripen International magyar programjának igazgatója elmondta, hogy az ellentételezési programban szereplő összeg 36 százalékát a gazdasági tárca ellentételezésként elfogadta. Olyan nagy, munkahelyteremtő üzemek jöttek létre, mint például a magyar ipari kivitel 5 százalékát adó Elektrolux vagy az október közepén hidraulikai autóipari alkatrészeket előállító szentlőrinckátai Haldex gyár zöldmezős beruházása. Ez utóbbi beruházás értéke 5 millió euró. További, kisebb svéd társaságok magyarországi beruházásairól jelenleg is folynak tárgyalások.
Csehország is Gripeneket vásárolt
Ian McNamee , a Saab AB vezérigazgatója közölte: a legsikeresebb Gripen-értékesítés Magyarországon történt, ezután következett a csehországi Gripen-ügylet, amely a magyarországi sikereken alapul. A magyar tárgyalások alatt szerzett tapasztalatokat kamatoztatni szeretnék a romániai, a bulgáriai hasonló Gripen-ügyletek tárgyalásain. Ezzel kapcsolatban a vezérigazgató elmondta: szeptember 23-án együttműködési emlékeztetőt írt alá IlkoDimitrov bolgár helyettes védelmi miniszterrel a Gripen és a bolgár légierő modernizációjával kapcsolatban.
Ugrás vissza Ugrás vissza...