Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Eddig 110 milliárd forint Gripen-ellentételezést fogadtak el

Létrehozva: 2005. augusztus 5.
Módosítás: 2005. augusztus 5.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

PiktogramCímkék

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Az eddig teljesített 110 milliárd forint értéket meghaladó Gripen-ellentételezés 70 százaléka export, 30 százaléka befektetések formájában valósult meg.
A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) ellentételezési tárcaközi bizottsága újabb 912 millió svéd korona (mintegy 23 milliárd forint) értékű export és beruházás teljesítését fogadta el a Gripen harci repülőgépek szállításával kapcsolatos ellentételezésként, és ezzel eddig 110 milliárd forintot, a teljes érték 58 százalékát teljesítette a svéd fél.
Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter elmondta: az ellentételezésben nagyon fontos, hogy - a Gripen-szállításokkal egy időben - 2001-ben aláírt ellentételezési megállapodás alapján a svéd fél jóval nagyobb értékű befektetést és exportot vállalt, mint amennyi a Gripen harci repülőgépek beszerzésének értéke.
A 130 százalékon vállalt ellentételezésben eddig a nagy hozzáadott értékű szektorokba: a gépiparba, az informatikába, az autóiparba fektettek be a svéd cégek, illetve partnereik, vagy növelték az exportot. Az ezzel összefüggésben létrejött új munkahelyek mellett több ezer új munkahely megteremtését generálták a beszállítói körben.
Informatika, elektronika, logisztika
"A továbbiakban elsősorban az informatika, az elektronika és a logisztika területén várunk együttműködést a svéd partnerekkel" - mondta Kóka János. A miniszter hozzátette: a svédországi látogatása alkalmával a Gripent gyártó Wallenberg csoporttal folytatott szűkkörű megbeszélésen további befektetési lehetőségeket ajánlott a csoport figyelmébe, de ezek részleteiről - a verseny miatt - nem kívánt nyilatkozni. Annyit elmondott, hogy még ebben az évben eredményt remél.
Az eddig teljesített 110 milliárd forint értéket meghaladó ellentételezés 70 százaléka export, 30 százaléka befektetések formájában valósult meg. A mostani, hatodik alkalommal benyújtott teljesítési okmányok az Electrolux exporttöbbletét és az Ericsson beruházását ismerik el 912 millió svéd korona, 94 millió euró (a jelenlegi forint/euró árfolyamon: 22,94 milliárd forint) értékben - mondta Szabó Sándor , a GKM ellentételezési osztályának vezetője.
2003-ban módosították a szerződést
A 2001-ben megkötött Gripen Ellentételezési Megállapodás és a 14 JAS39-es Gripen repülőgépek bérletére vonatkozó szerződést 2003-ban módosították, aminek eredményeként az ellentételezési összeg 191 milliárd forint lett, a program futamideje pedig 12 évről 14 évre növekedett.
Az ellentételezési megállapodás szerint az elszámolás svéd koronában (SEK) történik, bizonyos sávot hagyva a HUF/SEK árfolyam elmozdulásának. A most elfogadott ellentételezési tételeket a legmagasabb, 1,5-es szorzóval hagyta jóvá az ellentételezési tárcaközi bizottság - mondta Szabó Sándor. Ennél magasabb értéket számítanak be majd az Electrolux 65 millió eurós zöldmezős nyíregyházi beruházásaként, mert a regionális fejlesztést is figyelembe veszik.
Ugrás vissza Ugrás vissza...