Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Egy hónappal meghosszabbítják a Gripen-bizottság mandátumát

Cikk:

Október 15-ig meghosszabbítják a kormány Gripen-bizottságának mandátumát, a testület az eddigi munkája során gondokat talált törvényességi, célszerűségi, pénzügyi és katonai szakmai kérdésekben.

Vadai Ágnes, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: az erről szóló kérelmet már szeptember 3-án elküldte a miniszterelnöknek azzal az indokkal, hogy egyelőre nem jutottak minden olyan információ birtokába, amelyek alapján hiteles, szakmailag elfogadható jelentést tudnak tenni.

Mint mondta, a mandátum hosszabbítására azért is szükség volt, hogy részletesebben feltárhassák az eddigi vizsgálat során talált törvényességi, célszerűségi, pénzügyi és katonai szakmai gondokat.

Vadai Ágnes emlékeztetett arra, hogy hétfőn a parlament egyhangú döntése alapján nem bocsátotta részletes vitára a parlamenti vizsgálóbizottságról szóló javaslatokat azzal az indokkal, hogy az ellenzéki és a kormánypárti képviselők „egybegyúrják a két vizsgálóbizottság anyagát", és ugyanolyan parlamenti bizottság álljon fel, mint a kormányzati testület, azaz a teljes döntéshozatali folyamatot vizsgálja.

Vadai Ágnes

Véleménye szerint októberben fel tud állni a parlamenti vizsgálóbizottság, és addig a kormány által indított vizsgálat is befejeződik. Eddig már három szakértőt meghallgattak, és dokumentumokat tekintettek át. A személyeket nem nevezte meg.

Lemondott a testület egyik tagja

A testület egy tagja, Huszárné Szabó Mária lemondott pozíciójáról, őt Aradi Flórián képviseli nemzetbiztonsági szakértőként. Az elkészülő jelentést Aradi Flórián minősíti majd, és a meglévő dokumentumokat is átvizsgálja azzal a céllal, hogy azok közül melyek titkosságát lehet feloldani.

A testület egyik tagjának nemzetbiztonsági átvizsgálása még mindig folyik, azonban ezt a személyt sem kívánta megnevezni. Közölte, az átvilágítás hosszadalmas.

Annak kapcsán, hogy a svéd államügyész Magyarországra is kiterjesztette a nyomozást a Gripen-beszerzés kapcsán, Vadai Ágnes annyit mondott: az, hogy a svéd államügyész mit vizsgál, az nem az ő kompetenciája, hanem Svédországé. Mint mondta, nem hallott arról, hogy bűncselekmény történt volna.

Az MTV animációs sorozatához adott támogatást az állam

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökségen keresztül 73 millió forint, a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) költségvetéséből pedig 90 millió forint támogatást nyújt az állam a Magyar Televízió közérdekű animációs sorozatának gyártási költségeihez - közölte Budai Bernadett kormányszóvivő.

A televízió kereste meg az ügynökséget és a Miniszterelnöki Hivatalt a tervek szerint 80 kisfilmből álló sorozat ötletével, amelynek célja a tájékoztatás, a társadalmi párbeszéd az uniós pénzek pályázati úton történő felhasználásáról, vagy például az önkormányzatiságról, a korrupcióról, az oktatásról, a nyugdíjról, az egészségügyről.

A MeH nem szól bele a tematikába

Az EU előírja a tájékoztatást, így ez az ügynökségnek kötelezettsége is csakúgy, mint a MeH-nek - mondta.

Budai Bernadett hangsúlyozta: a MeH nem szól bele a tematikába, szerepe pusztán annyi, hogy adatokat, érdekes információkat szolgáltat a televíziónak, hogy színesebbé tegyék ezeket a sorozatokat.

Előreláthatólag már az év végén adásba kerül a sorozat első része, amely Modern képmesék címen fut majd.

A kormányszóvivő beszámolt arról, hogy a kormány ülésén volt szó Gráf József élelmiszerárakról szóló javaslatáról, azonban erről nem született döntés.

Békési tragédia: a kormányfő jelentést kért

A szerdai buszbaleset kapcsán a kormányszóvivő elmondta, hogy a miniszterelnök jelentést kért az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól a történtekről, és folyamatosan figyelemmel kíséri a fejleményeket.

A miniszterelnök megköszönte a tűzoltók, az orvosok és a rendőrök munkáját, akik a rossz időjárás ellenére is helytálltak a mentés során. Gyurcsány Ferenc minden magyar állampolgár nevében részvétét fejezte ki az elhunytak hozzátartozóinak, a sebesülteknek pedig mielőbbi jobbulást kíván - közölte a kormányszóvivő.

Ugrás vissza Ugrás vissza...