Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Hadrendbe álltak a Gripen vadászrepülők

Cikk:

Hétfőn délelőtt a kecskeméti bázisról felszállt az első két Gripen vadászrepülőgép. A Gripenek 2009 végéig a még hadrendben lévő orosz MiG-29-es vadászgépekkel együtt látják el a fegyveres készenléti szolgálatot.  

A kecskeméti légi bázisról hétfőn 11 óra után emelkedett a levegőbe két Gripen vadászgép, melyek először adnak fegyveres készenléti szolgálatot. Szekeres Imre honvédelmi miniszter történelmi pillanatnak nevezte az eseményt és gratulált a munkában részt vevő katonáknak.

A svéd gyártmányú Gripen vadászgépek hétfőtől ellátják Magyarország légterének védelmét, és 2009 végéig a még hadrendben lévő orosz MiG-29-es vadászgépekkel felváltva adják a fegyveres készenléti szolgálatot. Szekeres Imre beszámolt arról, hogy a Gripen és a MiG-29-es vadászgépeken összesen 26 pilóta van szolgálatban.

Pető István dandártábornok, a MH 59. Szentgyörgyi Dezső repülőbázis parancsnoka sikeresnek mondta a pilóták eddigi munkáját, mert a kitűzött határidő előtt egy hónappal már teljesítették a készültségi szolgálat előírásait. Nyertünk egy hónapot, csökkentettük az állomány leterheltségét - fűzte hozzá a légi bázis parancsnoka.

A "TANGO" riasztás - mely egy gyakorló riasztás NATO kódneve - során, a pilóták azokat a tevékenységeket gyakorolják, amelyek valós riasztás esetén előfordulhatnak - adott magyarázatot a repülőgépek manővereire Pető István.

A Gripen vadászgépeket 2008. január 28-án adták át Kecskeméten. A pilóták először Svédországban, majd Magyarországon készültek fel arra, hogy a svéd gyártmányú Gripenek 2010. január elsejétől teljesen átvegyék a MiG-29-es vadászgépektől az ország légterének védelmét.

Ugrás vissza Ugrás vissza...