Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Módosították a Gripen-szerződést

Létrehozva: 2012. január 31.
Módosítás: 2012. január 31.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

Az eddigi 16.800 órányi repülési időt 32.800 órára módosítják és 2026-ig bármikor lehetővé válhat a gépek tulajdonjogának megszerzése – erről írt alá megállapodást Stockholmban Hende Csaba honvédelmi miniszter és Sten Tolgfors svéd védelmi miniszter.

Hende Csaba honvédelmi miniszter és Sten Tolgfors svéd védelmi miniszter a Gripen-szerződés módosításáról szóló megállapodást írt alá hétfőn Stockholmban. A svéd fővárosban a Karlberg kastély előtt katonai tiszteletadással fogadták a magyar minisztert és delegációját, amely után ünnepélyes keretek között írták alá a megállapodást.

A felek a Gripen-szerződés bérleti részére vonatkozó fizetési ütemezés módosítását rögzítették. Az eddigi 16.800 órányi repülési időt 32.800 órára módosítják a tízéves átütemezés okán, ez a majdnem kétszeres repülési idő kevesebb, mint 50 százalékos többletkiadással jár majd, ezen túl a költség immár a kiképzést is tartalmazza. A szerződés abban is módosul, hogy 2026-ig bármikor lehetővé válik a tulajdonjog megszerzése a gépekre. E változás tükrében a honvédelmi tárca bruttó 63 milliárd, azaz nettó 49,5 milliárd forintot takaríthat meg. Ezzel a lépéssel 2026-ig biztosítottá vált Magyarország légterének védelme - közölte a HM.

Hende Csaba és svéd partnere dekrétumban erősítették meg a két ország gazdasági, politikai és katonai együttműködési szándékát, és azt, hogy hosszú távú stratégiai partnerként tekintenek egymásra. A magyar tárcavezető elmondta, hogy Magyarország légvédelmi képességeinek javítása érdekében 2011 decemberéig tárgyalássorozat folyt a felek közt. A magyar fél célja a költségvetési terhek csökkentése, a Gripen bérleti megállapodás fizetési átütemezése illetve a futamidő módosítása volt. Sten Tolgfors svéd védelmi miniszter emlékeztetett, hogy egy regionális együttműködésről szóló magyarországi szemináriumon 2011. decemberében tovább mélyítették a két ország közötti védelmi együttműködést.

A 2001-ben kötött első Gripen szerződés 110 százalékos úgynevezett offset megállapodásról szólt, vagyis az üzleti életben nyújtandó ellentételezésről. A felek 2003 februárjában módosították a bérleti szerződést, mert a repülőgépek műszaki képességeit megváltoztatták. Emelkedett a bérleti díj, ezért szükségessé vált az ellentételezési kötelezettségek harmonizálása is. A 2001 decemberében aláírt, 210 milliárd forint összértékű szerződés magában foglalja a Gripenekhez tartozó földi berendezéseket - például a szimulátort -, valamint a pilóták és a műszaki személyzet kiképzését is. Hende Csaba pozitívan értékelte a svéd ellentételezési programot.

A Gripenek 2010 óta egyedül látják el a magyar légvédelmet, a technikában, a logisztikában és a gyakorlatban is segítséget nyújt a svéd fél, az üzemanyagköltség viszont teljes egészében a magyar felet terheli.

Ugrás vissza Ugrás vissza...