Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Grúzia folytatja az euroatlanti integrációt

Cikk:

Grúzia új külügyminisztere arról biztosította kedden Brüsszelben Martonyi Jánost, hogy országa továbbra is az euroatlanti integráció útját járja, mind a NATO, mind az Európai Unió vonatkozásában. A magyar diplomácia irányítója a NATO-országok külügyminiszteri tanácskozásának kezdete előtt kétoldalú megbeszélést folytatott Maia Pandzsikidzével.

Az október elején tartott választások nyomán hatalomra került új grúz kormány külügyminisztere a találkozón az előző kormány célkitűzéseivel való folyamatosságot hangsúlyozta - közölte Martonyi János. Pandzsikidze azt is leszögezte, hogy a nemzetközi közösségben aggodalmat keltett grúziai büntető eljárásokat a jogállamiság legszigorúbb figyelembe vételével fogják lebonyolítani. Az új grúz kormánynak most mintegy egy évig együtt kell élnie "társbérletben" Miheil Szaakasvili államfővel, akinek a pártja elveszítette a választásokat. Az új kormányzat  feszültség nélkül próbálja megoldani ezt a helyzetet - biztosította Pandzsikidze Martonyi Jánost.

A magyar külügyminiszter megerősítette, hogy Budapest teljes mértékben támogatja Grúzia szuverenitását és területi integritását, "szó sem lehet arról, hogy bármilyen formában elismerjük Abháziát és Dél-Oszétiát". A két említett terület orosz katonai támogatással szakadt el Grúziától. Magyarország sikert kívánt a nemrég kinevezett grúz különleges képviselőnek, Zurab Abasidze volt NATO- és EU-nagykövetnek azokhoz a tárgyalásokhoz, amelyeket Oroszországgal fog folytatni.

Martonyi János kiemelte, hogy Grúzia a NATO-integrációs felkészülést illetően teljesíti saját nemzeti programját, és emellett 1500 fővel - vagyis jelentős mértékben - hozzájárul a NATO vezette afganisztáni nemzetközi katonai misszióhoz. Az EU vonatkozásában folynak a társulási - azon belül a szabadkereskedelmi - megállapodás tárgyalásai, valamint meg fog indulni a vízummentességet célzó párbeszéd.

Martonyi János arról is beszélt, hogy fejleszteni kívánják a magyar-grúz kétoldalú kapcsolatokat gazdasági, kulturális és politikai téren egyaránt. A napokban járt Grúziában a magyar belügyminiszter és maga Martonyi János is meghívást kapott Tbiliszibe, amelynek jövő év elején tesz eleget. Van egy nyitott meghívása a köztársasági elnöknek is, amelyre szintén vissza fognak térni, emellett pedig Magyarországra várják a grúz védelmi minisztert.

Ugrás vissza Ugrás vissza...