Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Megállapodtak a volt guantanamói fogoly befogadásáról

Cikk:

Magyarország és az Egyesült Államok megállapodott a volt guantanamói fogoly befogadásának részleteiről, az erről szóló kormányrendeletet szerdán fogadta el a kabinet. Az illető nevét nem hozzák nyilvánosságra, a magyar és az amerikai kormány pedig támogatást nyújt beilleszkedéséhez.

Szerdán elfogadta a kormány a guántanamói fogoly magyarországi befogadásáról szóló, a magyar és az amerikai kormány közötti megállapodást - erősítette meg a nemzeti hírügynökség információját Juhász Gábor, a polgári titkosszolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter. A megállapodás a fogoly befogadásának jogi kereteit teremtette meg, a rendeletet csak akkor lehetett elfogadni, ha a döntés pillanatában Magyarország már felkészült a volt fogoly befogadására. Az európai országok nagy részéhez hasonlóan a magyar kormány is úgy döntött, hogy nem hozza nyilvánosságra a volt fogoly személyazonosságát, érkezésének helyét és időpontját valamint a tartózkodási helyét.

Parlamenti bizottságok ellenőrizhetik a programot
    
A kormányrendelet rögzíti, hogy az amerikai védelmi minisztérium ellenőrzése alatt álló Guantanamo-öbölbeli fogolytáborból egy korábbi fogvatartottat Magyarország fogad be. A magyar kormány vállalja, hogy letelepíti és segíti a beilleszkedését a társadalomba, amit folyamatosan figyelemmel kísér és támogat. A magyar kormány biztosítja a volt fogoly egészségügyi ellátását, nyelvi oktatását és támogatást nyújt a lakhatáshoz, valamint a munkakereséshez is. A beilleszkedés elősegítéséhez az amerikai kormány is támogatást nyújt.

A volt foglyot nem lehet kiadni vagy átszállítani egy harmadik állam területére. A volt fogoly Magyarországra utaztatását az amerikai kormány szervezi és bonyolítja le, a helyszínt előre egyeztetik.

Bajnai Gordon miniszterelnök szeptember közepén jelentette be, hogy Magyarország befogad egy volt guantánamói foglyot, valószínűleg egy palesztin állampolgárságú férfit. Magyarország támogatja a guantánamói fogolytábor bezárását célzó programot, és meggyőződése, hogy a transzatlanti szövetség hitelét csorbító börtön felszámolásával erősödik a jogszerűség, és több lesz a szabadság - indokolta a döntést a korményfő.

A döntésről, annak körülményeiről és a lebonyolításról a kormány tájékoztatta a parlamenti pártokat, és az országgyűlés illetékes bizottságain keresztül a jövőben is teljes rálátást biztosít számukra a programra.

Nem tudják időben felszámolni a börtöntábort

Barack Obama amerikai elnök január 22-én rendelte el a guantánamói katonai börtön egy éven belüli bezárását. A foglyok befogadásáról néhány héttel később számos európai országgal, így Magyarországgal is tárgyalásokat kezdett az Egyesült Államok. Az amerikai elnök novemberben elismerte, hogy az ígért január végi időpontnál később sikerülhet csak teljesen felszámolni a Kuba szigetén működő börtöntábort.

Ugrás vissza Ugrás vissza...