Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Közel hétmilliárd forint GVOP-pályázatokra

Létrehozva: 2004. november 30.
Módosítás: 2004. november 30.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A Gazdasági versenyképesség operatív program bírálóbizottsága mintegy hétmilliárd forintot ítélt oda a kutatás-fejlesztés, innováció és a közfinanszírozású és nonprofit kutatóhelyek infrastruktúrájának fejlesztésére irányuló pályázatok támogatására. A beküldött pályamunkák közül több mint kétszázan kaptak anyagi juttatást.

A Nemzeti fejlesztési tervhez (NFT) öt operatív programja: a Gazdasági versenyképesség operatív program (GVOP), a Regionális operatív program (ROP), a Humán erőforrás-fejlesztési operatív program (HEFOP), a Környezetvédelmi és infrastruktúra operatív program (KIOP), valamint az Agrár- és vidékfejlesztés operatív program (AVOP). A kategóriákon belül meghirdetett pályázatokra eddig 15 068 támogatási igény érkezett.  

A támogatási igényekből 172 úgynevezett központi program, a maradék 14 896 pedig pályázat. A beérkezett 15 068 pályázatból és központi projektből 12 855 anyag döntéselőkészítése elkezdődött vagy már be is fejeződött.

A legtöbb pályázat a GVOP-ra érkezett

Az európai uniós forrásokból és a hazai társfinanszírozásból 2004 és 2006 között összesen 675 002 673 537 forint fordítható az öt operatív programban megfogalmazott fejlesztési célok támogatására. Ám csak a döntéselőkészítésben már érintett pályamunkák készítői több pénzt igényeltek ennél: a 12 855 pályázó összesen 722,8 milliárd forintnyi támogatást kért.

A legtöbb pályázatot a GVOP keretére nyújtották be: 8 805-en szeretnék a versenyképességet erősíteni az uniós források segítségével, emellett 50 központi projekt is indulna ebből a keretből.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium közleménye szerint a GVOP bírálóbizottságának ajánlása alapján az Irányító Hatóság vezetője aláírta a nyertes pályázatok támogatásáról szóló döntését. A bizottság a Kutatás-fejlesztés, Innováció, valamint a Közfinanszírozású és nonprofit kutatóhelyek kutatási infrastruktúrájának fejlesztése című pályázatának keretében mintegy 6,9 milliárd forintos támogatást ítélt meg.

A bizottság elé terjesztett 407 pályázó közül 244 kapott támogatást. A hároméves kötelezettségvállalási keret ezzel lekötésre került, a következő években rendelkezésre álló összeg ennél a komponensnél nem maradt.

(A nyertes pályázatok és központi projektek listája pdf-formátumban megtalálható a letölthető anyagok között.)  

Ugrás vissza Ugrás vissza...