Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Változnak a megelőlegező kölcsön szabályai

Létrehozva: 2008. június 16.
Módosítás: 2008. június 17.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A jövőben a megelőlegező kölcsönt felvevő házaspároknak nem kell külön bejelenteniük a banknál gyermekük megszületését. A szabályok változásairól Gyenesei István önkormányzati miniszter beszélt a kormányszóvivői tájékoztatón.

A megelőlegező kölcsönnel az állam megelőlegezi a lakásépítési, illetve -vásárlási támogatást azoknak a 40 év alatti házaspároknak, akik vállalják, hogy négy, illetve nyolc éven belül gyermekük születik. Egy gyermek után 900 ezer, kettő után 2,4 millió forint a kölcsön összege.

A jelenlegi szabályozás szerint a házaspároknak a gyermek születését hatvan napon belül be kellett jelenteniük a banknak. A miniszter felidézte, hogy ha ezt a házaspár elmulasztotta, akkor köteles volt visszafizetni a gyermek megszületése és a bejelentés tényleges időpontja közötti időszak alatt az állam által, a házaspár által kifizetett kamatot és költségeket.

Elindult a kormányszovivo.hu

Elindult a kormanyszovivo.hu illetve a sajto.kormanyszovivo.hu internetes oldal - közölte Budai Bernadett kormányszóvivő.
A kormanyszovivo.hu-n a legfrissebb hírek mellett a fontosabb ügyintézési és kapcsolatfelvételi információk is megtalálhatók.
A sajto.kormanyszovivo.hu-n - a regisztráció után - élőben nyomon követhetők lesznek a kormányszóvivői tájékoztatók, amelyekben kulcsszó alapján keresni is lehet majd.

Eddig 50-60 esetet jeleztek

Az önkormányzati tárca, az államkincstár és a bankok eddig 50-60 olyan esetet jeleztek, amelyben már kiküldték a visszafizetési kötelezettségről szóló értesítést. A minisztérium becslése szerint még 100-200 hasonló eset lehet.

A módosítás célja, hogy orvosolja a kialakult helyzetet, vagyis az adatszolgáltatást elmulasztóknak ne kelljen fizetniük, másrészt tehermentesítse az új igénylőket azzal, hogy nem kell külön bejelentést tenniük a gyermek születéséről.

Akik már befizették a büntetést, azok visszakapják. Akikkel szemben pedig van ilyen követelés, azt megszüntetik.

A jövőben a pénzintézet kéri majd a hozzájárulást az adatkezeléshez, utána megszűnik a bejelentési kötelezettség.

Ugrás vissza Ugrás vissza...