Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Gyermekkönyvekről is szól a könyvhét

Létrehozva: 2004. június 4.
Módosítás: 2004. június 8.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

PiktogramCímkék

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A budapesti Vörösmarty téren pénteken megkezdődött a 3. gyermekkönyvnapok programsorozata. Békés Pál, a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa magyar tagozatának elnöke szerint a fiatalok ma már egyre többet olvasnak.

A jubileumi ünnepi könyvhéthez kapcsolódó 3. gyermekkönyvnapok programsorozata pénteken kezdődött meg a budapesti Vörösmarty téren. A vasárnapig tartó rendezvényen 20 pavilonban sorakoznak a hazai és külföldi kiadók gyermek- és ifjúsági kötetei.

A hivatalos ünnepi könyvheti ajánlóban 18 könyv szerepel. A gyermekkönyvnapok irodalmi színpadának jeles literátorvendégei is lesznek a Vörösmarty téren. A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése mintegy másfél évtizedes szünet után 2002-ben újította fel a gyermekkönyvnapok rendezvényét. Az olvasás éve védőernyője alatt "felélesztett" gyermekkönyves eseménynek az elmúlt két évben a II. kerületi Millenáris Park volt a helyszíne.

"A magyar kultúrában létezik egy olyan hagyomány, amelynek lényege, hogy mindazt, ami gyerekeknek szól, másodlagosnak és mellékesnek tekint" - mondta Békés Pál író, a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa (IBBY) magyar tagozatának elnöke a megnyitón. Véleménye szerint ez a viselkedésmód lassanként változóban van, és a változás éppen a könyvek és az irodalom világában a legszembetűnőbb.

Az alkotók is a gyermekkönyvek felé fordulnak

"Az ezernyi adattal alátámasztott panaszáradat, miszerint az emberek egyre kevesebbet olvasnak, igaz, ugyanakkor a gyerekek kevésbé olvasnak keveset, mint a felnőttek. Amíg a gyerekek nem kapcsolódnak be a felnőtt élet hajszájába, addig sokkalta több könyv fordul meg a kezükben ma is, mint a szüleiknek" - hívta fel a figyelmet Békés Pál. Tulajdonképpen ezt érezhették meg azok az írók, költők, akik az utóbbi időben örvendetesen - vagy első alkalommal életükben, vagy ismét - a gyermekkönyvek felé fordulnak - vélekedett.

Ugrás vissza Ugrás vissza...