Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Kitüntetések a Gyermeki jogok világnapja alkalmából

Létrehozva: 2005. november 18.
Módosítás: 2005. november 18.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Gyermekekkel foglalkozó szakembereknek adott át elismeréseket a Gyermeki jogok világnapja alkalmából Göncz Kinga miniszter. Az ünnepségen tizenegy szakember, többek között pedagógus, gyermekvédelmi szakember, lelkipásztor és telefonos segélyszolgálati munkatárs részesült elismerésben.

A Gyermeki jogok világnapja alkalmából Göncz Kinga esélyegyenlőségi miniszter elismeréseket adott át áldozatos munkájukért gyermekekkel foglalkozó szakembereknek pénteken Budapesten. A világnapjot tizenhat éve ünneplik abból az alkalomból, hogy az ENSZ elfogadta a gyermekek jogairól szóló egyezményét. Magyarországon negyedik alkalommal ünneplik meg az eseményt.
- Van bőven munkánk ezen a területen, mivel ez a világ sokáig olyan világ volt, ahol a felnőttek biztosak voltak benne, hogy jogaik csak nekik vannak, és a gyerekek az ő meghosszabbított karjuk - mondta Göncz Kinga a minisztériumi ünnepségen, ahol tizenegy szakember, többek között pedagógus, gyermekvédelmi szakember, lelkipásztor és telefonos segélyszolgálati munkatárs részesült elismerésben. A miniszter a gyermekek jogainak érvényesülése érdekében a gyermekszegénység felszámolását, a gyermeket érő bántalmazás és kizsákmányolás elleni fellépést, az alapfokú oktatáshoz való jog biztosítását hangsúlyozta.
Mintegy százezer gyermek nem jut étkezik rendszeresen
Gáspár Károly , a szociális tárca gyermek- és ifjúságvédelmi főosztályának vezetője az ünnepség után elmondta: Magyarországon a gyermeki jogok a leszakadt régiókban, településeken sérülnek leginkább, azokon a helyeken, ahol a foglalkoztatási ráta alacsony, a munkanélküli ráta pedig magas.
Mint mondta, ezeken a helyeken minden második gyermek csak különböző segélyezésekkel tudja "átvészelni" mindennapjait. Tájékoztatása szerint Magyarországon a gyermekek egyharmada, csaknem 670 ezer gyermek részesül rendszeres gyermekvédelmi támogatásban, és közülük 100 ezer gyereknek napi problémát jelent a táplálékhoz jutás is.
Gyermekvédelmi segélyszolgálat
Payrich Mária , a gyermek és ifjúságvédelmi telefonos segélyszolgálatok országos szövetségének szakmai vezetője arról számolt be, hogy az ország egész területén éjjel-nappal igénybe vehető segélyszámot évente majdnem 100 ezer, főként 12-14 év közötti gyermek hívja fel, akik leginkább kapcsolati problémákkal fordulnak a szövetség szakembereihez. Emellett igen nagy számú a családon belüli erőszak miatt segítséget kérő gyerekek száma, ez a hívások több mint tíz százalékát teszi ki - emelte ki a szakember.
Ugrás vissza Ugrás vissza...