Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Megnyílt Madridban a Magyar Gazdasági Évad

Létrehozva: 2008. november 4.
Módosítás: 2008. november 4.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

A bezárkózás nem lehet válasz a nemzetközi pénzügyi válság jelentette kihívásra, az EU-tagországoknak még inkább együtt kell működniük - hangsúlyozta nyitóbeszédében Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A kormányfő délután megbeszélést folytatott José Luis Rodriguez Zapatero spanyol miniszterelnökkel.

A bezárkózás nem lehet válasz a nemzetközi pénzügyi válság jelentette kihívásra, az EU-tagországoknak még inkább együtt kell működniük - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kedden Madridban, a Magyar Gazdasági Évad ünnepélyes megnyitóján elmondott beszédében. A jövő év júliusának közepéig tartó évad keretében 12 helyszínen mintegy 25 rendezvényt tartanak, melyekkel elsősorban a kis- és közepes vállalkozások (kkv) számára szeretnének lehetőségeket teremteni.

Keresik a közös fellépés lehetőségét

Az évad megnyitója a spanyol Kamarák Legfelsőbb Tanácsa nagytermében zajlott le. Gyurcsány Ferenc a beszédében leszögezte: "Aki azt gondolja, hogy a válságban visszafelé kell manőverezni, az téved. Gyorsan el kell hárítani a veszélyt, és a vihar elmúltával lehetőleg a hajóraj élén kell lenni" - fogalmazott, hangsúlyozva az uniós tagországok és általában a nemzetek együttműködését.

Gyurcsány Ferenc elmondta: a piac védelme mellett a beruházásokat kell élénkíteni, és likviditást kell teremteni annak érdekében, hogy Magyarország a válság elmúltával sikeres lehessen. A miniszterelnök szerint Magyarország ezzel, a válság után, "a régió legjobb infrastruktúrájával rendelkező, legjobb szakmai, tudományos képzettségű hátteret biztosítani tudó gazdasága lehet". A pénzügyi védelmi pajzs alapvetően elérte célját, a forint fölerősödött, az állampapírpiacon újra van kereskedés, és a részvénypiaci mutató is emelkedett, de stagnálásra vagy csekély visszaesésre kell felkészülni a gazdaságban Magyarországon is. Ma még nő a magyar gazdaság negyedévről negyedévre, de mérsékelten optimista vagyok a következő egy évet tekintve - fogalmazott Gyurcsány Ferenc.  

A spanyol szónokok is arra helyezték a hangsúlyt, hogy törekedni kell az együttműködésre, és kutatni kell a közös lehetőségeket az unión belül. A kamara elnöke kiemelte, hogy európai válaszra van szükség a válság leküzdéséhez, amely a vállalatok piaci tevékenységét is érintette, drámaian csökkentve a versenyképességet.

Gölöncsér József, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztériumnak a gazdasági évaddal foglalkozó miniszteri megbízottja szintén kiemelte: éppen válság idején van szükség az ilyen rendezvényekre, a kis- és közepes vállalkozások megtartó képességéről nem szabad lemondani.

Ötödével is bővülhetnek az üzleti kapcsolatok

Az évad keretében kulturális programok mellett számos üzletember-találkozót szerveznek, s lesznek a magyar gazdaságot általánosan bemutató rendezvények is. Kiemelt szerepet szánnak az energetikának, híradástechnikának, a beszállítói iparnak, a környezetvédelemnek, a biotechnológiának, élelmiszeriparnak, csomagolástechnikának, valamint a paramilitáris termékeknek (főként a határellenőrzésre és a külföldi missziókra való tekintettel). A két ország kereskedelmi kapcsolataiban még nagy potenciál rejlik - mondta a megbízott. A spanyol kkv-k már megjelentek Magyarországon, ezt szeretnék az évad megrendezésével tovább bővíteni. A Kínában és Franciaországban rendezett korábbi gazdasági évadok tapasztalatai alapján a szakemberek azt remélik, hogy az üzleti kapcsolatok akár húsz százalékkal is bővülhetnek.

Zapatero: hiszünk a magyar gazdaság sikerében

Továbbra is nagy az érdeklődés a magyarországi beruházások iránt, és ebben a spanyol kormány támogatja, ösztönzi a spanyol vállalatokat - szögezte le José Luis Rodriguez Zapatero spanyol miniszterelnök Gyurcsány Ferenc magyar kormányfővel közösen tartott sajtóértekezletén, hozzátéve: hisznek a magyar gazdaság sikerében.

A két kormányfő a spanyolországi Magyar Gazdasági Évad megnyitása után négyszemközti, majd plenáris tárgyalást tartott. Ezen főként a globális pénzügyi válság volt terítéken, továbbá szóba kerültek más közös európai ügyek és kihívások, köztük a lisszaboni szerződés ügye, a klímaváltozás és az Európai Tanács e héten tartandó ülése. A spanyol kormányfő rendkívül jónak minősítette a két ország és a két kormány közötti kapcsolatokat.

Gyurcsány Ferenc kiemelte, hogy bár Spanyolország érdeklődése csak az elmúlt évtizedben fordult Magyarország felé, ma már a 8. legnagyobb partnere, s fontos szerepe van a kereskedelem, a beruházások, az építőipar, a logisztika, a turizmus, az energetika területén. Elmondta, hogy spanyol vállalati vezetőkkel találkozva meggyőződhetett: a spanyol cégek a válság miatt nem akarják leállítani korábban tervezett beruházásaikat.

A két ország arra készül, hogy a 2010-11-ben esedékes spanyol-magyar-belga EU-trojka idején a hármas elnökségi modellben változtatásokat eszközöljön, az együttműködést és csoportmunkát az egész másfél év folyamán erősebbé tegye.
Ugrás vissza Ugrás vissza...