Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A Perzsa-öböl felé nyit a külpolitika

Létrehozva: 2009. január 22.
Módosítás: 2009. január 23.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ománi és katari látogatásán az energiafüggőség enyhítésének lehetőségeiről, többek között egy „energiáért élelmiszert" csereprogramról tárgyalt. A miniszterelnöki vizit a Perzsa-öböl felé tett külpolitikai nyitás első lépése volt.

Magyarország energiafüggőségének oldása volt a fő cél Gyurcsány Ferenc miniszterelnök három napig tartó ománi és katari látogatásán. A kormányfő és kísérete csütörtök este hazaérkezett Budapestre. Tíz cég képviselői utaztak a miniszterelnökkel a Perzsa (Arab) -öböl térségébe, hogy az együttműködés lehetőségeiről tárgyaljanak. Elsősorban olajipari vállalatokról van szó, de informatikai cégek és környezetvédelmi technológiák fejlesztésével foglalkozó vállalkozások is képviseltették magukat a küldöttségben.

Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott az ománi fővárosban, Maszkatban tartott sajtóértekezletén, hogy látogatásával, amely az első magyar kormányfői vizit volt ebben az országban, Magyarország nyitott a Perzsa (Arab)-öböl (illetve az Ománi-öböl) térsége felé. Ősszel a kormányfő a térség más országait is felkeresi.

Katari földgázzal töltenék fel a horvátországi tárolót

A kicsi, de dúsgazdag Öböl menti monarchia, Katar a cseppfolyós földgáz (LNG) legnagyobb szállítója. Magyar elképzelés szerint katari cseppfolyós földgázzal lehetne feltölteni a horvátországi Krk szigetre tervezett nagy LNG-terminált, és ezen keresztül Magyarország is hozzáférhetne ehhez az energiaforráshoz, miután megépül az összeköttetés a horvát és a magyar csővezetékrendszer között. Mint Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, benyomása szerint a katari fél érdeklődik a projekt iránt.

Részesedést vásárolt a Molban az ománi olajcég

Miközben Katarral még csak puhatolózó tárgyalások folynak az energetikai együttműködésről, az ománi állam tulajdonában lévő Oman Oil Company (OOC) cég és a Mol már régebben együttműködik. Az OOC hétszázalékos részesedést szerzett a Mol Nyrt.-ben, az utóbbi pedig olajkutató munkát végez Ománban Szohár város térségében az úgynevezett 43B jelzésű mezőn.

Tavaly végeztek a szeizmikus mérésekkel, most értékelik az adatokat, jövőre pedig már elkezdődhetnek a próbafúrások. A Mol a feltárási munka fejében részt kap a kitermelt kőolajból. A magyar cég most felajánlotta ománi partnereinek, hogy együttműködne velük olajfinomítók működésének hatékonyabbá tételében, modern technológiák alkalmazásában.

Energiáért élelmiszert program indulhat

A magyar kormányfő hangsúlyozta látogatásán, hogy a térség jó piaca lehetne a magyar mezőgazdaság termékeinek, hiszen ahogyan Magyarország rá van utalva az energiahordozók behozatalára, ugyanúgy rá van utalva ez a térség számos alapvető élelmiszer importjára. Azt is fontosnak nevezte, hogy ez az "energiáért élelmiszert" program átfogó, stratégiai együttműködés keretébe illeszkedjék.

Az energiaszektoron és az élelmiszereken kívül számos más terület kínálkozik még az előnyös együttműködésre. Magyar cégek szívesen részt vennének például az ománi információtechnológiai szektor fejlesztésében, ománi ingatlanok építésében. A katari tárgyalásokon szóba került, hogy katari diákok magyar felsőoktatási intézményekben kaphatnának felsőfokú egészségügyi, illetve műszaki képzést, ha a katari állam ösztöndíjat biztosít nekik.

Ugrás vissza Ugrás vissza...