Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Megalakult a Gyermek- és Ifjúsági Konferencia

Létrehozva: 2003. december 7.
Módosítás: 2003. december 13.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

Szakmai együttműködés és az érintett korosztályok egységes érdekképviselete a célja a 278 ifjúsági civil szervezet részvételével megalakult Gyermek- és Ifjúsági Konferenciának.
Megalakult a magyarországi gyermek- és ifjúsági szervezetek érdekképviselete, a Gyermek- és Ifjúsági Konferencia (GYIK) vasárnap Budapesten, 278 ifjúsági civil szervezet részvételével. Szakál Tibor (GYIK) kijelölt szóvivője elmondta: a szervezet laza együttműködésként, nem bejegyzett formában kívánja ellátni a korosztályos érdekek képviseletét.
Egységes képviselet
A szervezet résztvevői "abban érdekeltek, hogy az ifjúsági érdekképviselet az elmúlt 14 évet követően civil-szakmai alapokon szerveződjön meg" - mondta a kijelölt szóvivő. Szakál Tibor szerint a GYIK megalakulásának jelentősége, hogy a szakmai együttműködésen túl egységesen tudja képviselni a korosztály érdekeit az Európai Unióban, valamint a magyarországi ifjúsági kormányzat partnerévé tud válni.
A GYIK konferenciákat, szakmai fórumokat kíván szervezni az ifjúsági tevékenységet végző civil szervezeteknek, illetve ajánlásokat kíván megfogalmazni a döntéshozó szervek számára a korosztályt érintő kérdésekben. A szóvivő elmondta: mintegy 800-1000 ifjúsági tevékenységet végző civil szervezet létezik ma Magyarországon, és a konferencia nyitott bármely szerveződés iránt.
A GYIK programnyilatkozata szerint a szervezet tagjai részt kívánnak venni az érvényben lévő gyermek- és ifjúsági joganyag áttekintésében, a gyermek- és ifjúsági törvény előkészítésében, a korosztállyal foglalkozó intézményrendszer átalakításában. Az együttműködők érdeke az is, hogy a gyermek- és ifjúsági források, a pályázati pénzek elosztása gyorsabbá és egyszerűbbé váljon, és annak során jobban érvényesüljön a civil ellenőrzés.
A GYIK alakuló ülésén a résztvevők elfogadták a szervezet ügyrendjét, és egy 13 fős képviseletet is választottak. A résztvevők megállapodtak abban is, hogy a konferenciát jövő év május 31-ig hívják újra össze. Az eseményen eredetileg 331 szervezet regisztráltatta magát, azonban közülük 53-an távoztak az ülésről.
Több szervezet nem kapott meghívót
Virág András , az egyik távozó szervezet, a Sashegyi Gyermekalapítvány képviselője közölte: nem tekintik legitimnek az összejövetelt, mert több nagy ifjúsági szervezet nem kapott arra meghívót. "Tendenciózusan megpróbálták kizárni azokat a szervezeteket, amelyek a kormányzati akaratban nem vesznek részt" - fogalmazott, hozzátéve, hogy az ülésen az ellentétes véleményt megfogalmazni kívánóknak nem adtak szót.
Prácser László , az Országos Gyermek- és Ifjúsági Parlament delegáltja, a gyűlés egyik szervezője úgy reagált: a szervezők az ülésről mindazokat értesítették, akiket az előző ülésre is meghívtak, "semmilyen politikai válogatás nem történt a szervezetek között".
Ugrás vissza Ugrás vissza...