Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Minden ötödik költségvetési forint a gyermekeké

Létrehozva: 2003. október 2.
Módosítás: 2003. december 13.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A gyermek és ifjúsági kiadások csaknem tíz százalékkal nőnek jövőre, ez pedig annyit jelent, hogy az ország költségvetésének ötödét fordítja erre a létfontosságú területre. A források bővítése mindenképpen indokolt, hiszen a rendszerváltás óta 600 ezerrel csökkent a fiatalkorúak száma.
A jövő évi büdzsé minden ötödik forintja gyermek és ifjúsági célokat szolgál majd. Az idén először elkészített, a társadalombiztosítási alapokat leszámítva a teljes államháztartási kiadások alapján összeállított
gyermekköltségvetés szerint 1 147 milliárd forint jut 2004-ben a 18 éves vagy annál fiatalabb állampolgárokra. Ez 9,5 százalékkal több, mint az idén, az inflációt figyelembe véve pedig átlagosan négy százalékos reálérték-növekedést jelent - közölte Gyurcsány Ferenc ifjúsági és sportminiszter csütörtökön.
Az elmúlt 13 esztendőben mintegy 600 ezerrel csökkent a gyermekkorú népesség száma, mindent meg kell tenni tehát a kedvezőtlen demográfiai mutatók megváltoztatásáért. Enyhíteni kell a gyermekvállalás terhein - tette hozzá a miniszter.
Kiemelten támogatják az étkeztetést
Jövőre a gyermekek, tanulók étkeztetését és tankönyvvásárlását segítő költségvetési hozzájárulás mértéke nő a legjobban. Ezekre a feladatokra 2004-ben mintegy tízmilliárd forinttal többet ad az állam, mint tavaly.
Az étkeztetés hétmilliárd forinttal bővülő támogatása megteremti a rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülő gyermekek, a három- és többgyermekes családban élő, valamint a tartósan beteg, fogyatékos gyermekek 50 százalékos díjkedvezményének fedezetét. Ezenfelül mintegy 400 ezer rászorult gyermekétkeztetési költségeihez is hozzájárul a központi büdzsé, továbbá idén szeptembertől mintegy 100 ezer óvodás számára teljes ingyenessé vált az étkeztetés. A támogatások révén a rászoruló családok havonta 2,5-5 ezer forintot spórolhatnak meg.
Egyre többen kapnak ingyen tankkönyvet
Idén szeptembertől az étkeztetésnél is tágabb körben: a három- és többgyermekes családban élő, a tartósan beteg, fogyatékos, vagy egyedülálló szülő által nevelt 1-13. évfolyamon tanulók és szakképzésben részesülők, továbbá a rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülő 1-4. évfolyamon tanulók kapnak ingyen tankkönyvet. 2004 szeptemberétől a rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülő 5-8. évfolyamosokra is kiterjesztik ezt a kedvezményt.
A tankönyvtámogatás az érintett, mintegy 750 ezer családnál évi 6-12 ezer forint megtakarítást eredményez.
Ötödével nő a lakásépítési kedvezmény nagysága
A lakásépítési kedvezmények is emelkednek 2004-ben. Az úgynevezett szocpol egy gyermek után 500 ezer forintról 800 ezerre, két gyermek után 1,6 millió forintról 2 millió forintra, a három-, illetve többgyermekes családoknál pedig 3,2 millióra, illetve 4 millió forintra emelkedik. A támogatás mértéke összesen húsz százalékkal nő.
A tavaly jelentősen megemelt családi pótlék összege jövőre hat százalékkal gyarapodik. A többi, a nyugdíjminimummal azonos vagy arányos családi támogatás a nyugdíjak januári emelésével azonosan változik, a jelenlegi számítások szerint 6,3 százalékkal.
Jelentős a rendszeres gyermekvédelmi támogatás emelkedése is, ennek mértéke az idei 4600 forintról 5100 forintra nő. Ezt a legrászorultabb, mintegy 750 ezer gyermek kapja. A gyermekek nevelését segítő pénzbeli ellátásokat 2003-hoz képest együttesen mintegy 36 milliárd forinttal toldották meg.
A gyermek- és ifjúsági célú kiadások a 2003-2004. évi költségvetésben (millió forint)

Forrás: Pénzügyminisztérium
Ugrás vissza Ugrás vissza...