Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Októberben befejeződik a GYISM átalakítása

Létrehozva: 2003. szeptember 4.
Módosítás: 2003. december 13.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A szakmaiság és a stratégiai szemlélet erősítését tanácsolja az ifjúsági és sportminisztériumnak egy nemrég lezárult vizsgálat. A tárcánál már folyik a sport és a gyermek-ifjúsági terület hosszú távú céljainak meghatározása, a szervezeti átalakítással pedig októberre végeznek.
A szakmai területek és a stratégiaalkotás erősítésére, valamint a kommunikáció hatékonyságának javítására van szükség a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztériumban (GYISM) - állapítja meg a tárca átvizsgálásának eredményeit összegző tanulmány. A dokumentumot csütörtökön bemutató Benedek András közigazgatási államtitkár elmondta, már folyik a hosszú távú célok kitűzése: vagyis készül a gyermek- és ifjúsági, valamint a sportstratégia.
A koncepciózus gondolkozás új elemeként a gyermeki jogok érvényesülését elősegítő miniszteri megbízottat neveznek ki a GYISM-ben. Benedek kijelentette, támogatják a kormányzati szférán kívülálló gyermekjogi ombudsmani poszt létrehozását is.
Péntekig lehet pályázni a helyettes államtitkári posztokra
A több tucat interjún és mintegy ezeroldalnyi dokumentumon alapuló vizsgálat kifogásolta, hogy sokszor nem egyértelmű a feladatok és hatáskörök elhatárolása, emiatt előfordulnak működési zavarok. Az államtitkár ezzel kapcsolatban közölte, nemrégiben tíz százalékkal csökkentették az ötven szervezeti egység számát, 18 főosztályvezető helyett pedig már csak 11 dolgozik a tárcánál. Létszámleépítés nem volt, átszervezésekkel sikerült átláthatóbb struktúrát létrehozni.
A szakmaiságot erősítő további változás, hogy a vezetőket pályázaton választják ki. A közigazgatási államtitkári posztot már így töltötték be, s péntekig lehet beadni az önéletrajzokat három helyettes államtitkári posztra. Benedek hozzátette, a pályáztatási gyakorlat meghonosítását más minisztériumok is fontolgatják.
Nem jellemző a hivatalnoki szemlélet
Az anyag a minisztérium egyik erősségeként értékelte, hogy alig pár éves múltra tekint vissza, ezért nem terhelik évtizedes bürokratikus beidegződések. További erény az egyre erősödő ügyfél- és feladatorientált működés, valamint a fiatal, nyelveket beszélő és a számítógép kezelésében is járatos munkaerő.
Benedek arról is tájékoztatott, hogy az elkövetkezendő hetekben a minisztérium pályázatkezelő háttérintézményének, a Mobilitásnak az átvilágítását is elvégzik.
Az MCS Management és Controlling-Service Vezetési Tanácsadó Kft. által készített, hétmillió forintba kerülő jelentés teljes szövege a minisztérium honlapjáról tölthető le.
Ugrás vissza Ugrás vissza...