Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A reformokról tárgyalt Gyurcsány a brit miniszterelnökkel

Cikk:

Az Európai Unióról és a két ország belső reformjairól tárgyalt Gyurcsány Ferenc magyar és Gordon Brown brit miniszterelnök hétfőn Londonban. A felek felszólítják a decemberi EU-csúcs résztvevőit, hogy fogadjanak el deklarációt az EU új, globalizációval kapcsolatos feladatairól.

Magyarország elsőként kívánja ratifikálni az EU reformszerződését - jelentette be a magyar kormányfő hétfőn Londonban, miután a Downing Street-i miniszterelnöki hivatalban tárgyalt brit kollégájával. Gyurcsány Ferenc és Gordon Brown 40 perces megbeszélésének középpontjában az Európai Unió és a két ország belső reformjai álltak. "Gondjaink, bajaink, konfliktusaink meglehetősen hasonlók" - fogalmazott a magyar kormányfő.

A megbeszélésen szóba került Magyarország afganisztáni szerepvállalása is. Gyurcsány elmondta: a brit fél tudja, hogy Magyarország egy tartományi újjáépítési csoportot vezet, és Hollandiával együttműködve bővíti tevékenységét. Gyurcsány szerint azok az országok, amelyek úgy érzik, hogy az ő szerepvállalásuk túltesz a többiekén, "újra és újra felvetik", hogy Magyarország és más államok fokozzák az afganisztáni jelenlétet. Az azonban, hogy Magyarország Hollandiával együttműködve 15-20 fővel növeli jelenlétét, "világos és egyértelmű válasz" - mondta a miniszterelnök.

A magyarországi reformok londoni fogadtatásáról Gyurcsány azt mondta: gazdasági tekintetben nincs kétség aziránt, hogy Magyarország helyes utat választott. A magyar gazdaság fenntartható költségvetési pályára állítása végett megtett lépéseket "elismerik Európában, és elismeri Gordon Brown is", aki korábban, tíz évig, brit pénzügyminiszterként vett részt az EU szakminisztereinek (ECOFIN) ülésein - tette hozzá Gyurcsány.

Deklaráció készülhet a globalizációval kapcsolatos uniós feladatokról

A kormányfői tanácskozásról kiadott közös közleményben is szerepel, hogy a két fél megerősíti elkötelezettségét a szükséges reformok mellett, amelyek révén Európa képes lesz szembenézni a mindinkább globalizált gazdaság kihívásaival. A felek felszólítják a decemberben esedékes EU-csúcs részvevőit egy olyan "előretekintő, ambiciózus deklaráció" elfogadására, amely meghatározza az EU új, elsődleges fontosságú feladatait a globalizációval kapcsolatban.

Négy nagy programban ven jelen az EBRD Magyarországon

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) bank elnökével, Jean Lemierre-rel tartott londoni megbeszélése után Gyurcsány Ferenc közölte: négy nagyobb finanszírozási programban vesz még részt Magyarországon a londoni székhelyű bank. Az M6-os autópályát alapvetően köz- és magánfinanszírozási együttműködéssel szeretné megépíteni a kormány; az EBRD a magánbefektetők finanszírozásában vesz részt. Az EBRD az elmúlt hetekben benyújtotta a Nemzeti Fejlesztési Hivatalnak azt az ajánlatát, hogy induljon Magyarországon átfogó, nagy energiatakarékossági program, döntően a lakossági szektorban, európai fejlesztési forrásokat bevonva. E programmal a magyar energiafelhasználást néhány százalékkal lehetne csökkenteni, ez is "hatalmas pénzt" jelentene.

A harmadik nagy együttműködési terület az EBRD-vel a magyar vállalatok térségbeli terjeszkedésének támogatása. Már ma is vannak olyan magyar cégek, amelyek regionális terjeszkedését az EBRD legalább részben finanszírozta; a kormányfő az OTP-t és a Trigránitot említette. Gyurcsány Ferenc végül "az egész bank gyakorlatában példa nélkülinek" nevezte, hogy az EBRD Magyarországon egészségügyi szolgáltatásszervezésbe fektetett be, egy olyan magántársaságba, amely Magyarországon már több kórházat is működtet, segítve az egész magyar egészségügyi reformfolyamatot.

Gyurcsány Ferenc az esti órákban előadást tartott az egyik legtekintélyesebb angol közgazdasági egyetemen, a London School of Econonics and Political Science intézményben.

Ugrás vissza Ugrás vissza...