Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Nyugodt reformpolitikát ígér a kormányfő

Cikk:

A kormányfő nyugalmat és kiszámíthatóságot szeretne azokban a változásokban, amelyek még várhatóak az egészségügy, a közlekedés, a felsőoktatás területén, valamint a szociális rendszer kérdéseiben.

Gyurcsány Ferenc a miniszterek, a kormánytagok személyes politikai felelősség- és szerepvállalását kérte, hogy 2010-ig az ország többségének megelégedésére tudják végrehajtani a Munka, tudás, tulajdon programot. A miniszterelnök erről a kisebbségi kormányzás kezdete utáni első kormányülés elején beszélt, amely a sajtó számára is nyilvános volt.

A miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy a kormány a biztonság, a gyarapodás és a nyugodt reformpolitika céljait akarja összehangolni, amely a korábbiakhoz képest más minőséget jelent.

Szolidaritást, partnerséget és párbeszédet kér Gyurcsány Ferenc

Véleménye szerint a kormánynak minden korábbinál jobb lehetősége van arra, hogy politikai testületként egységes, határozott, karakteres politikát mutasson. Arra kérte a minisztereket, hogy "erős szolidaritást" mutassanak a kormány egészével, és tegyék félre személyes, egyéni céljaikat.

Hangsúlyozta: azt szeretné, ha átalakított kormánya a partnerség és a párbeszéd kormánya lenne. Mint mondta, a kabinet akkor lehet sikeres, ha céljai a másokkal való együttműködésben fogalmazódnak meg, programjai mögött pedig támogatottság van. Megjegyezte: nincs időkényszer, kiszámíthatóan és biztonságosan lehet változtatni a dolgokon.

Átalakítás előtt az OEP

Gyurcsány Ferenc azt várja, hogy a nyugalom és a kiszámíthatóság jelenik meg azokban a változásokban, amelyek még várhatóak az egészségügy, a közlekedés, a felsőoktatás területén, valamint a szociális rendszer kérdéseiben. A további feladatokra példaként említette, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztárat "valóságos, biztosítószerű működést mutató" intézménnyé kell átalakítani, amely felelősséget tud vállalni a gazdálkodásáért, és követi az orvostudomány, a technológia változásait.

A kormányfő arról is beszélt, hogy a következő két év politikájának összefoglaló kerete a Munka, tudás, tulajdon program. Utóbbi célja, hogy Magyarországon megérje dolgozni, tanulni és legyen lehetőség a gyarapodásra.

- Ha ezeket a célokat teljesíteni lehet, akkor 2010-ben nagyon őszintén merek a választók szemébe nézni - tette hozzá a miniszterelnök.

Ugrás vissza Ugrás vissza...