Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Haderőreform: repülés közben cserélünk hajtóművet

Cikk:

Magyarország a NATO-csatlakozás után és a haderő átalakításakor többször is zsákutcába került, a kudarcok tapasztalatait szeretnék megosztani a szövetséghez a jövőben csatlakozó országokkal, hogy azok elkerülhessék a hasonló helyzeteket - mondta Juhász Ferenc honvédelmi miniszter.
Juhász FerencA NATO nyitott kapuja című könyv megjelenése alkalmából rendezett konferencián beszélt hétfőn Budapesten. A miniszter szerint Magyarországnak a NATO-tagság négy éve alatt nem sikerült kialakítania az együttműködéshez fontos szervezeti struktúrát és erőforrás-gazdálkodást. A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy a Magyar Honvédségnek olyan speciális képességeket kell kialakítania, amelyekkel hozzá tud járulni a NATO feladataihoz.
A védelmi költségvetés felét bérekre költjük
Hangsúlyozta, hogy a jelenleg zajló védelmi felülvizsgálattal meghatározzák, milyen lesz a magyar haderő 5 vagy 10 év múlva. Mint mondta, olyan struktúrát kell kialakítani, amely biztosítja a haderő finanszírozhatóságát. Jelenleg a védelmi költségvetés mintegy 50 százalékát bérjellegű kiadásokra, 35-40 százalékát pedig a működtetésre és a fenntartásra fordítják, így fejlesztésre alig marad pénz. Hozzátette: ha ezen nem változtatnak, akkor a Magyar Honvédség nem tud lépést tartani a technológiai fejlődéssel.
"Kényelmetlen" döntéseket is meg kell hozni
A Magyar Honvédségen "repülés közben cserélünk hajtóművet", ezért minden egyes lépésre nagyon oda kell figyelnünk, nem születhet rossz döntés - mondta Juhász. Példaként említette, hogy 4-5 évig még rendszerben tartható, nagy értékű eszközöket kell majd kivonni a hadrendből, és olyan településeken is kell majd objektumokat bezárni, ahol a honvédség az egyetlen munkáltató.
Ugrás vissza Ugrás vissza...