Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Speciális foglalkoztatás a hajléktalanoknak

Létrehozva: 2004. november 19.
Módosítás: 2004. november 19.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A munkaügyi tárca és az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány programot indít a hajléktalanok jövedelemszerző tevékenységének támogatására. Erre 25 millió forint áll rendelkezésre, melynek forrása a Munkaerő-piaci Alap foglalkoztatási alaprész központi kerete.
Magyarországon ma mintegy harmincezer hajléktalan él, kétharmaduk a fővárosban. Köztük vannak olyanok, akik képesek lennének talpon maradni, munkát vállalni, de ehhez mások, elsősorban a hajléktalan ellátórendszer, a munkaügyi szervezet, a civil szektor, valamint a munkáltatók segítségére van szükségük.
A hajléktalanok munkapiaci integrációjának elősegítésére már több kísérlet indult a Fővárosi Munkaügyi Központban, illetve az Országos Foglalkoztatási Közalapítványnál (OFA) egyaránt. Ezek többnyire hosszú távú programok voltak.
A hajléktalanok nagy része különböző alkalmi foglalkoztatásban vesz részt, főleg az építőiparban, illetve egyéb idénymunkákban. Az alkalmi munkavégzésük pontosan alkalmazkodik az életmódjukhoz, mivel nekik mindennapos problémát jelent a napi megélhetés.
A téli időszak közeledtével - az alkalmi munkalehetőségek csökkenésével - fokozottabb figyelmet igényelnek az otthontalanok. A foglalkoztatási lehetőségek feltárása és a támogatott munkavégzés biztosítása sokak számára elviselhetőbbé teheti ezt az időszakot.
A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium és az OFA közös kísérleti programot indít, amelynek keretében a bejelentett lakóhellyel nem rendelkező, illetve hajléktalan szállón bejelentett, valamint az éjszakáit közterülteken vagy nem lakás céljára szolgáló helységben töltő emberek munkához juthatását segíti, hogy a rászorulók könnyebben vészelhessék át a számukra igen nehéz téli hónapokat.
Jogosultság a munkanélküli ellátásra
A tárca információja szerint a foglalkoztatás támogatásának eredményeként - ami a kifizetett munkabér és járulékainak 100 %-os átvállalását jelenti - a rászorulók legális módon jutnak jövedelemhez: a potenciális munkáltatószervezetek, vállalkozások felkutatásával, munkafolyamatok megszervezésével, új munkaalkalmak teremtésével, illetve a már létező munkahelyeken a hajléktalanok foglalkoztatását lehetővé tevő tevékenységi területek kialakításával, valamint a rugalmas foglalkoztatási formák alkalmazásával.
Az ideiglenes munkahelyek megteremtésével a hajléktalanok munkanélküli ellátásra jogosító időt szereznek, és könnyebben illeszkedhetnek vissza a munkaerőpiacra. Ezáltal lehetőség nyílik a családok újraegyesítésére, hiszen a fedél nélkül élők anyagi biztonságban és lélekben megerősödve visszatérhetnek szeretteikhez.
A programra 25 millió forintot különítettek el
A minisztérium közleménye szerint a támogatási programra összesen 25 millió forint áll rendelkezésre, melynek forrása a Munkaerő-piaci Alap foglalkoztatási alaprész központi kerete. A kezdeményezés időtartama fél év, ami 2004. december 1. - 2005. május 31-ig tart. Végrehajtásában - meghívásos pályázat kiírásával - a Fővárosi Munkaügyi Központ is részt vesz, együttműködésben a főváros területén a hajléktalanok munkapiaci integrációjának elősegítésével foglalkozó nonprofit szervezetekkel.
A vissza nem térítendő támogatás felhasználható: betanító jellegű képzésre, vagy olyan tevékenységre, amely alkalmassá tesz a munkavégzésre; a nonprofit szervezet munkaerő-közvetítő - alkalmi, időszakos vagy folyamatos munkára - tevékenységének támogatására, valamint a társadalmi kommunikáció támogatására.
Ugrás vissza Ugrás vissza...