Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Angol nyelvű üzleti iskola alapítását ígérte Orbán Viktor a Hankooknál

Cikk:

Állami és magántőke bevonásával egy budapesti angol nyelvű üzleti felsőoktatási intézmény megalapítását vállalta Orbán Viktor miniszterelnök a gumiabroncsokat gyártó Hankookkal kötött stratégiai partnerségi megállapodás megkötésekor

A kormányfő szerint egy ilyen oktatási intézmény létrehozása közvetlenül hozzájárulhat Magyarország tőkevonzó képességéhez. Erről győzte meg őt a Hankook Tire Kft. ügyvezető igazgatójával az egyezmény parlamenti aláírása előtt folytatott tárgyalás is, ahol arról faggatta Lee Sang Ilt, hogy a termeléssel összefüggő kérdéseken túl mi kellene ahhoz, hogy még vonzóbb legyen Magyarország a külföldi befektetőknek.

A mostani megállapodás aláírása annak is bizonyítéka, a magyar munkaerő gyorsan tanul, rugalmas és jól alkalmazkodik. Ez kulcsfontosságú ahhoz, hogy Magyarország termelési központtá váljon.

"Minél több cég tekinti Magyarországot hídfőállásnak, annál inkább lehetőségünk van arra, hogy ha sikeresek, akkor a termelésbővítésüket is Magyarországon hajtsák végre, ami azt jelenti, hogy egyre több magyar embernek adnak munkalehetőséget" - mondta a miniszterelnök.

A megállapodás a kutatás-fejlesztés mellett szól a képzésről is, a kabinet ugyanis szeretné, ha a Hankook megőrizné azt a jó szokását, hogy részt vesz a magyar oktatási rendszer működtetésében - tette hozzá.

Lee Sang Il beszédében azt mondta, a dél-koreai Hankook Dunaújváros és Rácalmás határában fekvő abroncsgyára hídfőállást jelent az európai piaci terjeszkedéshez, és egyben a cég fejlődésének is fontos mérföldköve. A Hankook magyarországi gyárában több mint öt éve folyik a gumiabroncsgyártás, jelenleg 2200 alkalmazottjuk van, és évente 12 milliónál is több - összesen mintegy 550 féle - abroncsot gyártanak, amelynek 98 százalékát más európai országokba exportálják. A koreai dolgozóik számát évente 5-10 százalékkal csökkentik, helyüket pedig a magyar szakemberek veszik át, akikre így egyre fontosabb pozíciók várnak. A regionális munkaügyi központokkal és a helyi oktatási intézményekkel együttműködve OKJ-s képzésben mintegy ezer munkanélkülinek szerveztek oktatást, és biztosítottak új munkahelyet. A magyar üzem eddig minden elvárásuknak megfelelt, mégpedig olyannyira, hogy vizsgálják a további kapacitásbővítés lehetőségét.

"Hosszú távú célkitűzésünk, hogy gyárunkat a minőség, a belső és külső vevői elégedettség, illetve a hatékonyság szempontjából a világ első számú gyártóegységévé fejlesszük." - zárta szavait Lee Sang Il.

A mostani volt a hatodik stratégiai megállapodás, amelyet aláírtak a kormány és nagyvállalatok közötti együttműködésről. A kabinet eddig a Coca-Colával, a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt.-vel, az Alcoa-Köfém Kft.-vel, a Daimler AG-vel, valamint a Magyar Suzuki Zrt.-vel kötött ilyen egyezményt.

Ugrás vissza Ugrás vissza...